Najaarslezingen

Anders en beter(?)

Bibliotheek Neteland organiseert in het najaar van 2021 een lezingenreeks rond ‘Anders en beter(?)’. Plaatsen zijn beperkt. Deelnemen kost € 5 per persoon. Bekijk de flyer en reserveer hieronder tickets!

Drummen op aarde

Dirk Draulans, dinsdag 28 september om 20.00 uur in Feestzaal Boekelheem in Olen

We zijn met 7,5 miljard mensen op aarde en aardig op weg naar 9 of zelfs 10 miljard. Bioloog en journalist Dirk Draulans schetst aan de hand van de evolutieprincipes van Charles Darwin hoe het zo ver is kunnen komen.

Hij schetst ook de nefaste invloed van onze aanwezigheid op het andere leven op aarde, zeker in de context van de klimaatverandering waar we nu mee te maken krijgen. De overgang naar een duurzame maatschappij zal niet gemakkelijk zijn.

‘Drummen Op Aarde’ is een ontnuchterend verhaal over minder kinderen krijgen, weerstand tegen verandering en de moeizame strijd voor een aanvaardbaar omgaan met de hulpbronnen van de aarde die we nodig hebben.

Foto Dirk Draulans

 

Logo Avansa Kempen

 

Bestel hier je tickets

Topsport 3.0

Hans Vandeweghe, woensdag 13 oktober om 20.00 uur in GOC Ter Voncke in Herenthout

Columnist en journalist van De Morgen Hans Vandeweghe is de uitgelezen persoon om ons in te leiden in de nieuwste tendensen en ontwikkelingen van de wereldwijde topsport.

Topsport 1.0 was de sport tot de jaren tachtig. Nadien volgde de professionalisering en commercialisering van de topsport, de 2.0 versie. Topsport 3.0 is de nieuwste versie. Wat tekent er zich in de nabije toekomst af aan innovaties in trainingsmethoden, sportvoeding, sportbestuur, jammer genoeg ook doping en wat betekent de coronacrisis voor de internationale sport?

Met specialismen als de sportindustrie, de sportsociologie en doping en als docent Geopolitiek van de Sport aan de VUB, weet Hans als geen ander in dit kluwen zijn weg te vinden.

Foto Hans Vandeweghe
Bestel hier je tickets

Racisme. Over wonden en veerkracht

Naima Charkaoui, donderdag 28 oktober, 20.00 uur, Thomas More Campus Vorselaar

Racisme is een groot maatschappelijk en politiek probleem. Maar het is ook een persoonlijk probleem, en daar staan we nog weinig bij stil.

In deze lezing legt Naima Charkaoui op basis van haar boek ‘Racisme. Over wonden en veerkracht’ (EPO, 2019) uit hoe racisme de gezondheid en de ontwikkeling schaadt van de mensen die erdoor getroffen worden. Ze geeft ook handvatten om de veerkracht en weerbaarheid van de slachtoffers te versterken. Met die wegwijzers kunnen zowel mensen die zelf geviseerd worden door racisme, als mensen in hun omgeving (ouders, vrienden …) én professionals aan de slag.

Deze lezing is een samenwerking tussen Bibliotheek Neteland en Thomas More Vorselaar.

Foto Naima Charkaoui
Logo Avansa Kempen

 

Logo Thomas More
Bestel hier je tickets

De invloed van Rusland en de VS op het Westen

Jan Balliauw, woensdag 10 november om 20.00 uur in GC De Volle Vaart in Grobbendonk

In deze lezing schetst Jan Balliauw de grote wijzigingen die de internationale relaties momenteel meemaken, waarbij we evolueren van een wereld waarin een speler alles bepaalt (de VS) naar een wereld waarin vele spelers met elkaar wedijveren. Dat maakt de situatie veel chaotischer dan wat we gekend hebben sinds het einde van de Koude Oorlog. Europa speelt in die geopolitieke wedijver momenteel nog geen grote rol vanwege de interne verdeeldheid en dreigt de speelbal te worden van de andere grote landen.

Door het presidentschap van Trump is er in Europa ook twijfel ontstaan over de bescherming die de alliantie met de VS bood. Onder Trump hebben de VS zich ook voor een deel teruggetrokken uit het wereldtoneel, waardoor andere landen hebben geprofiteerd om een grotere rol te spelen in de nieuwe multipolaire wereld. President Biden probeert de oude traditionele rol van de VS weer op te nemen, maar misschien is het daarvoor al te laat?

Foto Jan Balliauw

 

Bestel hier je tickets

Je levensstijl als medicijn

Reginald Deschepper, vrijdag 12 november om 20.00 uur in de bib van Herentals

Chronische aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten zijn wijdverspreid onder de bevolking. Ook het aantal mensen met meerdere chronische aandoeningen neemt toe. Dit heeft vanzelfsprekend een grote impact op het fysiek en mentaal welbevinden. Lifestyle Medicine, of leefstijlgeneeskunde, promoot gedragsverandering om de onderliggende oorzaken van deze ziekten aan te pakken. Het combineert daarvoor de nieuwste wetenschappelijke inzichten met eeuwenoude traditionele wijsheden uit diverse culturen.

Prof. Dr. Reginald Deschepper is medisch antropoloog en één van de bezielers van LifeMe (Lifestyle as medicine). Deze vzw wil op een wetenschappelijk verantwoorde manier levensstijl inzetten om chronische ziekte te voorkomen, aan te pakken en – indien mogelijk – te doen keren. In zijn boek ‘Je levensstijl als medicijn’ legt hij uit hoe je je gezondheid zelf in handen kan nemen. De nadruk ligt hierbij op: minder stress, meer bewegen, een gezonde voeding, sociale steun, voldoende slaap, een positieve mindset en een gezonde omgeving. Als je op elk van deze pijlers inzet, zul je volgens de leefstijlgeneeskunde langer, gezonder en vooral gelukkiger leven.

Foto Reginald Deschepper
Bestel hier je tickets