Persoonlijk verslag van een man uit Malawi, die op veertienjarige leeftijd eigenhandig met afvalmateriaal een windturbine bouwde en zo zijn geboortedorp van energie voorzag.
Onderwerp
Windenergie, Malawi
Titel
De windvanger
Auteur
William Kamkwamba Bryan Mealer
Vertaler
Bonella Van Beusekom
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The boy who harnessed the wind
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Boekerij, 2010
320 p. : ill.
ISBN
9789022553794 (paperback)

Besprekingen

William Kamkwamba werd in zijn geboorteland Malawi en tot ver over de grenzen beroemd doordat hij een windmolen in elkaar knutselde om zijn ouderlijk huis van elektriciteit te voorzien. In dit boek vertelt hij, in samenwerking met journalist Bryan Mealer, zijn levensverhaal. Over zijn machine zegt hij in de inleiding: 'Elk onderdeel vertelde zijn eigen verhaal van hoe het ontdekt was, verloren geraakt en teruggevonden in een tijd van tegenspoed en angst. Nu ze eindelijk bij elkaar waren, werden ze allemaal herboren.' Kamkwamba vertelt uitvoerig over zijn kindertijd: hoe hij de wereld van de wetenschap ontdekte en zo de magie van het onverklaarbare, die in zijn samenleving zo'n belangrijke rol speelt, definitief achter zich kon laten. Het verhaal van zijn familie is donker ingekleurd: vader moest zijn handeltje stopzetten en werd boer om toch maar de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. De jonge William raakt, mede door zijn bezoeken aan de bibliotheek, gaandeweg meer en meer gefascine…Lees verder
William Kamkwamba (1987) uit Malawi schrijft dit verhaal met journalist Bryan Mealer, bekend van onder andere Harper's en Esquire. Het boek begint met een aantal verhalen die William via mondelinge overlevering van zijn opa en vader heeft vernomen, en waarmee hij zich sterkt in zijn verlangen meer te bereiken dan de toekomst tot dan voorspelt. Door zelfstudie begint de jongen op veertienjarige leeftijd aan het bouwen van een windturbine met afvalmateriaal, waarmee zijn dorp van energie kan worden voorzien. Dit brengt niet alleen elektriciteit, maar ook meer kracht en hoop bij zijn dorpsgenoten. Het boek spreekt over vooruitgang en het doorzettingsvermogen van slechts enkelen, zonder de lokale tradities die een samenleving vormen uit het oog te verliezen. Met enkele zwart-witfoto's. Een leuk geschreven boek vanuit persoonlijk perspectief.

Over William Kamkwamba

CC BY 2.0 - Foto van/door Erik (HASH) Hersman from Orlando

William Kamkwamba (5 augustus 1987) is een student en uitvinder uit Malawi. Hij werd bekend in zijn land toen hij in 2002 een windmolen bouwde om een aantal elektrische apparaten aan te drijven in zijn ouderlijk huis in Masitala. Hij gebruikte blauwe gombomen, fietsonderdelen en materialen die hij verzamelde op de lokale vuilnisbelt. Sindsdien heeft hij een door zonne-energie aangedreven waterpomp en twee andere windmolens (de hoogste 11,89 meter) gebouwd en hij heeft twee windmolens in de planning zitten, inclusief één windmolen in Lilongwe, de hoofdstad van Malawi.

Leven en loopbaan

Omdat zijn ouders het schoolgeld ter hoogte van $ 80,- niet konden betalen, moest William Kamkwamba van school af. Daarop begon hij met zelfstudie, door naar de bibliotheek in zijn dorp te gaan. Daar vond hij het boek Using Energy en daarin ontdekte hij een afbeelding van een windmolen en een verklaring over windmolens.

William …Lees verder op Wikipedia