Boek
Nederlands

Normale kinderen : ze bestaan nog

Wendy Peerlings (auteur), Sam Geuens (auteur)
+1
Normale kinderen : ze bestaan nog
×
Normale kinderen : ze bestaan nog Normale kinderen : ze bestaan nog

Normale kinderen : ze bestaan nog

Reken-, lees-, leer-, spellings-, concentratiestoornissen ... We plakken steeds vaker labels op kinderen, maar is dat wel terecht? De auteurs kijken naar het kind achter de diagnose: zijn noden, kansen en kracht. Ze roepen op om te kijken naar de sterke kanten van een kind.
Titel
Normale kinderen : ze bestaan nog
Auteur
Wendy Peerlings Sam Geuens
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Leuven: LannooCampus, 2013
167 p.
ISBN
9789401405669 (paperback) 9789401412438 (paperback)

Besprekingen

Normale kinderen van Wendy Peerlings en Sam Geuens gaat over ‘normale’ kinderen en is toch wel uniek in zijn soort. Waar de meeste boeken tegenwoordig gaan over problemen bij kinderen en jongeren, kiest dit boek bewust voor een andere benadering. De auteurs gaan ervan uit dat normale kinderen toch nog bestaan. Gelukkig maar. Nadat ze in hun voorwoord de problematiek van het overdiagnosticeren hebben aangekaart, een probleem waarmee onze maatschappij heden ten dage geplaagd zit, leggen ze uit wanneer we echt kunnen spreken over problemen. Aan de hand van vele, goedgekozen voorbeelden uit de dagelijkse praktijk tonen de auteurs aan dat niet ieder probleem bij een kind als een stoornis moet worden gezien. Ze hanteren de slogan dat een beetje anders normaal is.
Niet alle kinderen zijn, vergeleken met pakweg dertig jaar geleden, zomaar veranderd. Wel is de maatschappij sterk geëvolueerd en is de context waarin de kinderen nu opgroeien sterk veranderd. De auteurs zijn heel voorz…Lees verder
De auteurs keuren de 'over-etikettering' van leerlingen in het primair onderwijs af. Moeilijkheden op school zijn zeker niet allemaal stoornissen. Normaal gedrag in allerlei variaties wordt te vaak geproblematiseerd. Leerlingen zelf tonen afkeer van voorbarige conclusies en te evidente hang naar diagnostisering. De schrijvers doen talrijke goede en bemoedigende uitspraken over moeilijkheden op school. Ook de onthullende ervaring van een pas afgestudeerde psycholoog spreekt boekdelen. Voor schoolbegeleiders, leraren op basisscholen, psychologen en beleidsmakers is deze uitgave een aanrader. Met een literatuurlijst. Kleine druk.