Boek
Nederlands

Plotseling ging de olifant aan

Toon Tellegen (auteur), Annemarie Van Haeringen (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Titel
Plotseling ging de olifant aan / Toon Tellegen ; ill. Annemarie van Haeringen
Auteur
Toon Tellegen
Illustrator
Annemarie Van Haeringen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2004
[44] p. : ill.
ISBN
9789045100777

Besprekingen

De dierenverhalen van Toon Tellegen zijn nog nooit zo uitgebreid geïllustreerd geweest. Meester-tekenares Annemaire van Haeringen putte uit de animatiefilmpjes die ze maakte voor de VPRO. In haar grote tekeningen op pagina's in liggend formaat zien we eenvoudige, door kleur gedomineerde omgevingen en zwierig maar elegant geschetste dieren. De achtergronden, de lucht in zacht geel of blauw, lopen vaak door achter de tekst, wat een speciale gloed geeft aan de verhalen.

Van de vijf verhalen vind ik 'De brief van de zandtor' het mooiste. De zandtor leeft in de woestijn en heeft nog nooit regen gezien of gehoord. Hij schrijft een brief aan de regen, zo'n prachtige dierenbrief van Tellegen: "Beste regen, ik heb van u gehoord. Maar ik heb u nog nooit gezien". "Ik weet niet wat kletteren is, maar zou u dat een keer voor mij willen doen?" Ze spreken af dat de regen op bezoek zal komen als de tor een huis met vele ramen bouwt. De tor maakt ramen aan alle kanten, zelfs in de vloer. Het re…Lees verder
Aan de grote hoeveelheid dierenverhalen die hij tot nu toe had geschreven en waarvoor hij verschillende prijzen heeft gekregen, heeft Toon Tellegen er weer een aantal toegevoegd. Van deze laatste verhalen maakte de illustratrice animatiefilmpjes voor de televisie en de vijf mooiste ervan zocht ze uit voor dit prentenboek. De gevoeligheid, de vrolijkheid en de melancholie en de vaak wat bizarre humor in deze verhalen zijn in sfeervolle, soms dromerige, expressieve en liefdevolle beelden weergegeven. De verhalen en prachtige illustraties over dieren die op zoek zijn naar nieuwe tot dan toe onbekende ervaringen of die oplossingen zoeken voor ongewenste eigenschappen, zijn altijd geestig en soms paradoxaal en met veel gevoel, ook voor taal, geschreven. De olifant wil gloeien zoals de vuurvlieg, maar past dat wel bij hem? De rugstipgoudoogdaas vindt het verschrikkelijk om op te vallen en maakt een grote bijzondere hoed om onder te zitten. Een heerlijk boek voor kinderen en volwassenen om u…Lees verder

Over Toon Tellegen

CC BY 2.0 - Foto van/door axesjazzpower

Antonius Otto Hermannus (Toon) Tellegen (Brielle, 18 november 1941) is een Nederlandse schrijver, arts en dichter die vooral bekend is om zijn kinderboeken. Vooral zijn dierenverhalen rond de mier en de eekhoorn zijn erg geliefd en worden ook door volwassenen graag gelezen vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang.

Biografie

Tellegen, telg uit het geslacht Tellegen, studeerde geneeskunde in Utrecht en vestigde zich na een verblijf van drie jaar in Kenia als huisarts in Amsterdam. Na al een aantal jaren gedichten voor volwassenen te hebben geschreven, begon hij verhalen voor zijn kinderen te schrijven. In 1984 verscheen zijn eerste kinderboek, Er ging geen dag voorbij: negenenveertig verhalen over de eekhoorn en de andere dieren. In de verhalen van Tellegen spelen dieren als de mier en de eekhoorn vaak de hoofdrol. De verhalen zijn vaak filosofisch van aard. Enkele boeken zijn met prijzen bekroond.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties