Boek
Nederlands

Lotte aan het woord

Toon Tellegen (auteur), Gerda Dendooven (illustrator)
+1
Lotte aan het woord
×
Lotte aan het woord Lotte aan het woord
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
De achtjarige Lotte leert dagelijks nieuwe woorden. Mooie woorden als ‘zomer’, grote woorden als ‘negen’, overbodige woorden als ‘inslapen’. Als Lotte volwassen is, wil ze woordenmaker worden. Ze oefent alvast door zelf woorden te verzinnen.
Onderwerp
Taal, Woorden leren
Titel
Lotte aan het woord
Auteur
Toon Tellegen
Illustrator
Gerda Dendooven
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2012
58 p. : ill.
ISBN
9789045113210 (hardback)

Besprekingen

Woorden zijn eigenlijk maar vreemde dingen. Ze hebben van zichzelf geen betekenis. Ooit hebben mensen afgesproken dat je met bepaalde klanken naar bepaalde dingen kunt verwijzen, en later heeft men daarbij ook schrift ontwikkeld. Woorden zijn dus eigenlijk niets anders dan afspraken om naar iets te verwijzen. Iedereen kan nieuwe woorden bedenken, maar de kans dat andere mensen je zullen begrijpen is klein. Dat ervaart ook Lotte. 'Brkrglnrschrrr' is geen woord, alleen een geluid. Met woorden kun je van alles doen. Je kunt ze op de meest verrassende manieren combineren. Lotte heeft een speldoos met woorden die je aan elkaar moet passen. Je krijgt dan bijvoorbeeld 'vloer — kleed — kamer — jas — zak — geld — wolf'. Deze ‘woordslangen’ inspireren Lotte om zelf zulke woorden te maken. Ze weet meteen wat ze later wil worden: woordenmaker. De woorden die ze maakt, kan ze dan verkopen. Een woord als 'vooropdonderslagroomtaartschepnetjes' levert twintig euro op, ervaart ze al snel. Lotte denkt …Lees verder
Het is zondag als de lezer in dit prachtige kleinood kennismaakt met Lotte. Vanaf het moment dat Lotte (8) wakker wordt, opstaat en de wereld in gaat, is ze bezig met woorden. Nieuwe woorden, kleine woorden, grote woorden, lichte woorden, zware woorden, vreemde woorden, woorden die er bij komen en woorden die je weggooit… Lotte vindt het ene na het andere woord – het is dan ook niet vreemd dat zij later ‘woordenmaker’ wil worden. Als ze op het einde van een mooie, volle dag weer gaat slapen, gaan haar dromen over… woorden. In dit prachtige boek (zowel wat betreft tekst als beeld) ruik, voel, proef je de woorden met al je zintuigen en gevoelens. De prenten, vooral in ecoline/inkt met af en toe een kleine collageachtig druksels (vaak woorden), maken de woordavonturen van Lotte zichtbaar en tastbaar. Auteur en illustratrice behoeven geen verdere toelichting – het is de auteur wederom gelukt om een kunstwerk van woorden en taal (die weer filosofische vragen oproepen) te maken. Rijke, tali…Lees verder

Lotte aan het woord

Toon Tellegen staat welhaast symbool voor filosofisch getinte (kinder)boeken en ook Gerda Dendooven is niet de minste, met haar eigenzinnige tekeningen die in niets te vergelijken zijn met de lieflijk ogende illustraties die kinderen nogal eens voorgeschoteld krijgen.
Een boek van deze twee grootheden moet dus wel iets speciaals opleveren. En speciaal is wel het minste wat je van dit boek kan zeggen. Lotte, het titelpersonage, leert de rijkdom van woorden kennen en speelt ermee dat het een ware lust voor het lezend oog is. Woorden worden geassocieerd met andere woorden, woorden roepen bepaalde beelden op, woorden openen als het ware de grote wereld voor het kleine meisje dat Lotte is. Samen met Lotte dartelt de jonge lezer door de gulheid van onze woordenschat, af en toe verbaasd kijkend naar de mogelijkheden die deze te bieden heeft.
Gecombineerd met de kenmerkende tekenstijl van Dendooven levert dit een boek op dat niet alles prijsgeeft bij een eerste lezing. Er valt ont…Lees verder

Over Toon Tellegen

CC BY 2.0 - Foto van/door axesjazzpower

Antonius Otto Hermannus (Toon) Tellegen (Brielle, 18 november 1941) is een Nederlandse schrijver, arts en dichter die vooral bekend is om zijn kinderboeken. Vooral zijn dierenverhalen rond de mier en de eekhoorn zijn erg geliefd en worden ook door volwassenen graag gelezen vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang.

Biografie

Tellegen, telg uit het geslacht Tellegen, studeerde geneeskunde in Utrecht en vestigde zich na een verblijf van drie jaar in Kenia als huisarts in Amsterdam. Na al een aantal jaren gedichten voor volwassenen te hebben geschreven, begon hij verhalen voor zijn kinderen te schrijven. In 1984 verscheen zijn eerste kinderboek, Er ging geen dag voorbij: negenenveertig verhalen over de eekhoorn en de andere dieren. In de verhalen van Tellegen spelen dieren als de mier en de eekhoorn vaak de hoofdrol. De verhalen zijn vaak filosofisch van aard. Enkele boeken zijn met prijzen bekroond.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties