Het geluk van de sprinkhaan

Toon Tellegen (auteur)
+1
Het geluk van de sprinkhaan
×
Het geluk van de sprinkhaan Het geluk van de sprinkhaan

Het geluk van de sprinkhaan

Fabel over een sprinkhaan die in zijn winkel alles verkoopt, zelfs de winkel zelf.
Extra onderwerp
verhalen, dieren
Titel
Het geluk van de sprinkhaan
Auteur
Toon Tellegen
Taal
Nederlands
Editie
5
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2012
126 p.
ISBN
9789021440170 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Als auteur van spitsvondige dierenfabels is Toon Tellegen een witte raaf in de Nederlandse literatuur. Op zijn eentje houdt deze Nederlandse schrijver en dichter met zijn mijmerende, filosofische fabels over eekhoorns, krekels, mieren en andere bosbewoners dit genre levendig. Het leverde hem voor zijn kinderboeken een rist Gouden en Zilveren Griffels op. Maar de laatste jaren heeft de schrijver ook enkele dierenromans voor volwassenen geschreven. Met Het geluk van de sprinkhaan verscheen ondertussen een vierde aflevering in deze reeks. Het is opnieuw een verhalenbundel die zowel jonge als oudere lezers zal bekoren met rake miniatuurtjes over herkenbare gevoelens. 
In het bejubelde 'De genezing van de krekel' was het nog een depressieve krekel die de spilfiguur was. Deze keer is het de beurt aan een sprinkhaan om de show te stelen. In een vijftigtal uiterst lichtvoetige verhaaltjes wordt het fenomeen 'geluk' ontrafeld. De sprinkhaan baat aan de rand van het bos een goeddraa…Lees verder
Nieuwe 'dierenroman' van de Nederlandse schrijver (1941). In zijn winkel heeft de sprinkhaan voor elk dier wat wils. De voorraad schijnt onuitputtelijk en zeer gevarieerd. Voor de rups zijn er sokken in alle mogelijk kleuren en dessins, waarvan er uiteindelijk maar een gekozen wordt met uitdrukkelijk recht van retour. Voor de tor is het wanhoop zonder schijntje berusting. De sprinkhaan verkoopt zelfs zijn hele winkel met inboedel en al, als de klant daarom vraagt. Gelukkig lukt het die klant niet alles op zijn rug mee te sjouwen, zodat de winkel voor de sprinkhaan behouden blijft. Alle dieren verlaten tevreden het winkelpand - al is dat niet altijd van lange duur, zoals bij de olifant. De korte hoofdstukjes registreren het tweegesprek tussen de sprinkhaan en het andere dier en tonen de sprinkhaan als een zakenman met een onuitputtelijke voorraad die niet graag ‘nee’ verkoopt, tenzij de klant juist daar om vraagt. Op zich zijn deze hoofdstukjes juweeltjes, maar het geheel krijgt iets v…Lees verder

Over Toon Tellegen

CC BY 2.0 - Foto van/door axesjazzpower

Antonius Otto Hermannus (Toon) Tellegen (Brielle, 18 november 1941) is een Nederlandse schrijver, arts en dichter die vooral bekend is om zijn kinderboeken. Vooral zijn dierenverhalen rond de mier en de eekhoorn zijn erg geliefd en worden ook door volwassenen graag gelezen vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang.

Biografie

Tellegen, telg uit het geslacht Tellegen, studeerde geneeskunde in Utrecht en vestigde zich na een verblijf van drie jaar in Kenia als huisarts in Amsterdam. Na al een aantal jaren gedichten voor volwassenen te hebben geschreven, begon hij verhalen voor zijn kinderen te schrijven. In 1984 verscheen zijn eerste kinderboek, Er ging geen dag voorbij: negenenveertig verhalen over de eekhoorn en de andere dieren. In de verhalen van Tellegen spelen dieren als de mier en de eekhoorn vaak de hoofdrol. De verhalen zijn vaak filosofisch van aard. Enkele boeken zijn met prijzen bekroond.

Lees verder op Wikipedia