Boek
Nederlands

De verjaardag van de eekhoorn en andere dieren

Toon Tellegen (auteur), Jessica Ahlberg (illustrator)
+1
De verjaardag van de eekhoorn en andere dieren
×
De verjaardag van de eekhoorn en andere dieren De verjaardag van de eekhoorn en andere dieren

De verjaardag van de eekhoorn en andere dieren

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Eekhoorn is jarig. Hij bakt allerlei verjaardagstaarten: honingtaarten voor de beer en de hommel, een grastaart voor het nijlpaard, een kleine rode taart voor de mug en een dorre taart voor de dromedaris. Met nog acht andere korte dierenverhalen over jarig zijn.
Onderwerp
Feesten, Jarig zijn
Titel
De verjaardag van de eekhoorn en andere dieren
Auteur
Toon Tellegen
Illustrator
Jessica Ahlberg
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2012
128 p. : ill.
ISBN
9789045114101 (hardback)

Besprekingen

De filosofische dierenverhalen van Toon Tellegen zijn al lang geen Geheimtipp meer. Jaren geleden vonden ze hun weg naar een steeds breder publiek en stootten in vieringen en ceremonies andere teksten van de troon. Uitgeverij Querido bespeelt die markt met herdrukken rond typische geschenkthema's: Gefeliciteerd: dierenverhalen voor de jarige, Beterschap: dierenverhalen over ziekte en gezondheid enz. De verjaardag van de eekhoorn en andere dieren wijkt licht van dat stramien af. Het verscheen in hetzelfde handzame pocketformaat, gebonden en zorgvuldig vormgegeven, maar werd uitgebracht in het jeugdboekenfonds en kreeg de illustraties van Jessica Ahlberg uit de Engelse vertaling, net als het eerder herdrukte Brieven aan bijna niemand anders. Daardoor wordt het — nog meer dan de zo opgezette reeks — een prachtig geschenkboek. De verhalen verdienen het na al die jaren nog steeds om genietend uitgepakt te worden, en nadien zorgvuldig gekoesterd.
Naa…Lees verder
Eekhoorn vraagt al zijn vrienden om naar zijn verjaardag te komen. Hij krijgt op deze uitnodiging veel reacties, per brief of mondeling. Na het bakken van een grote hoeveelheid taarten, waarbij voor elk dier een passende taart wordt gemaakt, kan het feest beginnen. Na een prentenboekuitgave (1995) van het titelverhaal met illustraties van Geerten Ten Bosch (Gouden Penseel) verscheen in 2007 een uitgave met naast dit verhaal acht andere korte feestverhalen met illustraties van Kitty Crowther. In deze tekstueel ongewijzigde herdruk in een kleiner formaat zijn deze verhalen voorzien van illustraties van de Britse illustratrice Jessica Ahlberg. Zij maakte ragfijne pentekeningen, ingekleurd met aquarel, met gebruikmaking van zachte kleuren en arceringen. De verhalen worden van elkaar gescheiden door gekleurde pagina's, waarop soms een illustratie is opgenomen. De filosofische verhalen zijn nog altijd even fris, mede door de nieuwe illustraties en de zorgvuldige vormgeving. Voorlezen vanaf …Lees verder

De verjaardag van de eekhoorn en andere dieren

Eekhoorn is bijna jarig. Hij schrijft een brief aan de mier om hem uit te nodigen. En aan de olifant, de walvis en de aardworm. Hij wil dat iedereen komt, echt iedereen. Stapels brieven schrijft hij om maar niemand te vergeten. De wind voert de brieven overal heen, terwijl de. eekhoorn taarten begint te bakken. Hij zorgt voor een taart naar ieders voorkeur. En dan slaat de twijfel toe: zijn de brieven wel toegekomen, was de tekst wel duidelijk, zal iedereen kunnen komen, zullen ze de taarten wel lekker vinden, zou het wel een leuk feestje worden? Eekhoorn maakt zich veel zorgen, maar dat is nergens voor nodig. Iedereen komt en heeft een leuk cadeautje mee. Het is gewoonweg een fantastisch feest.
Behalve dit verhaal dat zowat de helft van het boekje inneemt, staan er nog acht andere teksten in dit prachtige cadeauboekje. Zoals altijd zijn het typische Toon-Tellegenvertelsels met dieren in de hoofdrol. Ze gaan over van alles en niks en zijn heerlijk filosoferend met een originele …Lees verder

Over Toon Tellegen

CC BY 2.0 - Foto van/door axesjazzpower

Antonius Otto Hermannus (Toon) Tellegen (Brielle, 18 november 1941) is een Nederlandse schrijver, arts en dichter die vooral bekend is om zijn kinderboeken. Vooral zijn dierenverhalen rond de mier en de eekhoorn zijn erg geliefd en worden ook door volwassenen graag gelezen vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang.

Biografie

Tellegen, telg uit het geslacht Tellegen, studeerde geneeskunde in Utrecht en vestigde zich na een verblijf van drie jaar in Kenia als huisarts in Amsterdam. Na al een aantal jaren gedichten voor volwassenen te hebben geschreven, begon hij verhalen voor zijn kinderen te schrijven. In 1984 verscheen zijn eerste kinderboek, Er ging geen dag voorbij: negenenveertig verhalen over de eekhoorn en de andere dieren. In de verhalen van Tellegen spelen dieren als de mier en de eekhoorn vaak de hoofdrol. De verhalen zijn vaak filosofisch van aard. Enkele boeken zijn met prijzen bekroond.

Lees verder op Wikipedia