Boek
Nederlands

Brieven aan niemand anders

Toon Tellegen (auteur), Mance Post (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De dieren in het bos schrijven elkaar veel brieven die door de wind worden verstuurd. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Brieven aan niemand anders
Auteur
Toon Tellegen
Illustrator
Mance Post
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 1996
86 p. : ill.
ISBN
9789021483658

Besprekingen

In 1993 verscheen Brieven aan niemand anders van Toon Tellegen, een verhalenbundel waarin dieren, met meestal de mier en de eekhoorn in de hoofdrol, met elkaar communiceren of er niet in slagen te communiceren via brieven. De vaak filosofisch aandoende verhalen werden toen heel positief onthaald en het absurdisme en humor raakten heel wat lezers en critici. Tellegen bracht met zijn fabelachtige, fantasievolle overpeinzingen een frisse wind in de jeugdliteratuur. Bijna twee decennia later is zijn stijl bij velen al bekend. Tellegen schreef immers nog heel wat andere, gelijksoortige dierenverhalen, gaande van De verjaardag van alle anderen (1998) tot Wat dansen we heerlijk (2010). En toch blijft Tellegen smaken! Het feit dat hij door de jubileumjury van de 25-jaar Woutertje Pieterse Prijs opnieuw gehuldigd werd, is daar een bewijs van. Tellegens dierenverhalen zijn tijdloos en universeel. Dat verklaart ook meteen waarom de Engelse bewerking van Brieven aan nieman…Lees verder
Een prachtig uitgegeven verzameling van de bekende dierenverhalen in briefvorm. De eekhoorn en de olifant, de mier, de krekel, de mol en de beer, allemaal spelen ze een haast menselijke rol in deze brieven. Soms bespiegelend, vaak poëtisch, altijd humoristisch, maar soms ook wat mysterieus, zoals de brief van de karper die een brief schrijft naar de onbekende die over het water gaat. De emotie in de brieven is bijna tastbaar. De fantasie die Tellegen aan de dag legt, opent een nieuwe, maar perfect kloppende dierenwereld. De tekeningen van Jessica Ahlberg zijn verfijnd en humoristisch en zorgen vaak voor een nieuwe dimensie. Haar illustraties zorgen ervoor dat het plaatje nog meer klopt. Nu de jeugdboekenweek in België in het teken van dieren staat, is deze uitgave een uitgelezen geschenk. Eerder verschenen met illustraties van Mance Post (1996). Het is een boekje waar je graag steeds opnieuw naar teruggrijpt om te bewonderen of uit voor te lezen, en dat kan al vanaf ca. 9 jaar.

Brieven aan bijna niemand anders

De dierenverhalen van Toon Tellegen zijn een genre apart. Zijn dierenwereld is een onbestaande plek waar je als lezer een buitenstaander blijft en bij dieren dingen ziet gebeuren die heel gewoon zijn, die je zelf koestert en waar je zelf naar verlangt. Zijn dieren zijn allemaal even groot en het gedrag van alle dieren lijkt op elkaar. Ze brengen hun tijd door met feesten, praten, brieven schrijven en mijmeren. Soms gebeuren er vreemde, onverwachte dingen, maar over het algemeen verandert er niets in hun wereld. Toon Tellegen schrijft ontroerend en geestig. Hij mag alles nog zo omdraaien, vergroten, verkleinen en verdwazen, altijd herken je nog het menselijk gedrag en universele emoties. Zijn verhalen zijn absurd, verwarrend en filosofisch. In deze bundel fungeert de wind als postbode. Hij bezorgt alle brieven bij hun bestemmeling. Zelfs als Eekhoorn van de olifant een brief maakt door op zijn buik te schrijven, wordt Olifant netjes bij hem thuis bezorgd. Hij antwoordt per brief dat hi…Lees verder

Over Toon Tellegen

CC BY 2.0 - Foto van/door axesjazzpower

Antonius Otto Hermannus (Toon) Tellegen (Brielle, 18 november 1941) is een Nederlandse schrijver, arts en dichter die vooral bekend is om zijn kinderboeken. Vooral zijn dierenverhalen rond de mier en de eekhoorn zijn erg geliefd en worden ook door volwassenen graag gelezen vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang.

Biografie

Tellegen, telg uit het geslacht Tellegen, studeerde geneeskunde in Utrecht en vestigde zich na een verblijf van drie jaar in Kenia als huisarts in Amsterdam. Na al een aantal jaren gedichten voor volwassenen te hebben geschreven, begon hij verhalen voor zijn kinderen te schrijven. In 1984 verscheen zijn eerste kinderboek, Er ging geen dag voorbij: negenenveertig verhalen over de eekhoorn en de andere dieren. In de verhalen van Tellegen spelen dieren als de mier en de eekhoorn vaak de hoofdrol. De verhalen zijn vaak filosofisch van aard. Enkele boeken zijn met prijzen bekroond.

Lees verder op Wikipedia