Boek
Nederlands

Tel mee met Otto

Tom Schamp (auteur)
+1
Tel mee met Otto
×
Tel mee met Otto Tel mee met Otto

Tel mee met Otto

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Titel
Tel mee met Otto
Auteur
Tom Schamp
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2012
[22] p. : ill.
ISBN
9789401400732 (hardback)

Besprekingen

Veni, Vidi en Vicky

Zijn boek Tel mee met Otto draagt Tom Schamp op "aan de thuisblijvers". Hij geeft die thuisblijvers dan ook een grappig en mooi kartonboek om zich mee te amuseren. Ze kunnen meerijden met Otto, allerlei vreemde personages tegenkomen en zich op reis wanen.

Deze keer maakte Schamp geen lusboek dat je in twee richtingen kunt lezen, maar verder zijn er wel de vertrouwde elementen uit de Otto-reeks: veel humor, oog voor detail, visuele verrassingen en auto's, veel auto's. Zo telt Otto "4 zo-goed-als nieuwe vierdehandswagens". Op dezelfde pagina zien we een eekhoorn die met een 4X4 rijdt en een heuse boomstam met twee vogels erop vervoert.

In zijn herkenbare stijl maakte Schamp een telboek waarin veel kleine dingen te ontdekken zijn. Dat alles wordt overgoten met taalspelletjes en subtiele humor. Zo staat er op de eerste pagina: "1 auto. 1 leerling-chauffeur en 1 boom!".

Ook Schamps Het leukste abc ter wereld is een veelgelaagd boek dat iets biedt voor alle leeftijde…Lees verder

Kat Otto maakt met papa een autorit en telt onderweg van één tot tien, zowel voorwerpen als figuren ten slotte telt hij elf vissen. Per spread wordt een cijfer behandeld. Een gekleurd koord slingert over alle bladzijden en dient als autoweg. De waterval van gestileerde dierfiguurtjes en objecten die zich over en rond het koord voortbewegen, vergt meerdere keren kijken om alle grapjes in woord (veel alliteratie) en beeld te ontdekken. Zo duikt Rupsje Nooitgenoeg veelvuldig op, o.a. in opschriften en naamgrapjes (familie Rupsakee), evenals kinderboekhelden als Babar en le Petit Prince. Er zijn veel gekke details, zoals de chauffeur van Depanini’s kraanauto, een enorme stier met kersen aan zijn oren. Fors vierkant en zwaar hardkartonnen kijkboek met dikke, afgeronde bladzijden. Achterin een naar beide zijden uitklapbare bladzijde van wel een meter breed met daarop de boot die alle passagiers naar Engeland brengt, en ook de oplossing van de zoekopdrachten laat zien. Dit vrolijke prentenb…Lees verder

Tel mee met Otto

Otto en papa maken een ritje in de auto. Terwijl papa rijdt, kijkt Otto uit het raam en telt hij alle dingen die hij ziet. Eén auto, twee beren, drie bouwvakkers, ...
Dit geweldige prentenboek is veel meer dan een 'ik-leer-tot-tien-tellen-boek'. Het steekt met kop en schouders boven alle boeken met dit onderwerp uit. 'Tel mee met Otto' is geen lusboek zoals de drie voorgaande rechthoekige boeken met Otto in de hoofdrol. Dit vierde boek is een vierkant boek die een wel één meter lange verrassing herbergt. Het staat bol van de knotsgekke auto's, takelwagens, vrachtwagens, taxi's, bussen, ... Kortom zo goed als alles wat vier wielen en een motor heeft, komt aan bod. Een ideaal boek dus voor kleine jongens en meisjes met een passie voor autootjes.
De felgekleurde illustraties werden telkens over twee pagina's gespreid. Het boek wemelt ook van de pittige en grappige details, woordspelingen of beeldgrapjes. Alleen al op de cover voor- en achteraan staan een boel gekke en inventiev…Lees verder

Over Tom Schamp

Tom Schamp (Mortsel, 22 mei 1970) is een Belgische illustrator van kinderboeken.

Leven

Schamp studeerde Toegepaste Grafiek in Brussel, gevolgd door een jaar Illustratie en Grafische Technieken in Polen. Na zijn studies ging hij voor uitgeverij Averbode werken. Daar maakte hij covers voor de nieuwe boeken. Intussen tekende Schamp al meerdere malen voor weekbladen als Humo en kranten als De Morgen en De Standaard.

Werk en achtergrond

Schamp werd aanvankelijk geïnspireerd door de klare-lijntekeningen van Joost Swarte en Ever Meulen. In de loop der jaren ontwikkelde hij zijn eigen stijl, die erg kleurrijk is. Pastels kom je zelden tegen. Schamps voorkeur gaat duidelijk uit naar donkere, volle kleuren, die het geheel iets magisch, soms zelfs iets angstaanjagends geven.

Zijn illustraties lijken op het eerste zicht misschien wel naïeve en kinderlijke tekeningen, maar ze vertelle…Lees verder op Wikipedia