Boek
Nederlands

Kleine Aap's grote plascircus

Tjibbe Veldkamp (auteur), Kees De Boer (illustrator)
+1
Kleine Aap's grote plascircus
×
Kleine Aap's grote plascircus Kleine Aap's grote plascircus
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Omdat Kleine Aap goed kan plassen, begint hij een succesvol circus. Apelien vindt dat zij, ook al heeft ze geen piemeltje, net zo goed kan plassen. Prentenboek met kleurrijke, humoristische tekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.
Extra onderwerp
PRENT-ZIZO : Lichaam, Fundels
Titel
Kleine Aap's grote plascircus
Auteur
Tjibbe Veldkamp
Illustrator
Kees De Boer
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2007
[28] p. : ill.
ISBN
9789085681014 (hardback)

Besprekingen

Kleine Aap vindt van zichzelf dat hij het beste kan plassen van iedereen. Hij vertelt Apelien dat hij een circus zal beginnen. Zij mag helpen door er een beetje bij te staan. En jawel, Kleine Aap amuseert zichzelf en de andere dieren kostelijk. Apelien vindt het maar niets. Ze vraagt Kleine Aap of hij haar piemeltje al eens heeft gezien. Tot zijn verbijstering ontdekt hij dat haar piemeltje weg is. Meteen gaat hij op zoek: in de bek van pelikaan, onder de poot van olifant, in de buidel van kangoeroe. Dan gilt Apelien dat ze hem gefopt heeft. En ze laat meteen zien dat ook zij in het Plascircus thuishoort. Van op een stoel op een tafel plast ze keurig in de pot. "Zonder piemeltje! Riepen alle dieren. Dat is knap!". Voortaan treden ze samen op. Met dit prentenboek sneuvelt nog maar eens een taboe. De gele stralen klateren vrolijk door de lucht, al krijg je het plassende piemeltje niet te zien.

De tekst is tot het uiterste beperkt, waardoor de illustraties alle ruimte krijgen om h…Lees verder
Kleine Aap heeft een piemeltje en kan heel goed plassen. Om die reden begint hij met veel succes het Kleine Aap’s Grote Plascircus. Apelien mag niet meedoen, maar op een gegeven ogenblik wil ze laten zien dat ze best mee kan doen. Kleine Aap is heel verbaasd dat zij geen piemeltje heeft. Hij snapt niet hoe zij dan kan plassen en dan laat Apelien zien dat ook meisjes mee kunnen doen. Een erg goed opgebouwd en uitermate humoristisch prentenboek over een thema dat in prentenboeken zelden op zo’n originele wijze aan de orde komt. De uitwerking van het thema van de sekseverschillen kan aanleiding zijn om een en ander met jonge kinderen te bespreken. De vrolijke en kleurige illustraties (nergens aanstootgevend) passen uitstekend bij de beknopte tekst, die uitermate goed voorleesbaar is; door allerlei details geven de illustraties de tekst een extra dimensie. Het boek is mooi vormgegeven en er is een grote afwisseling in de plaatsing van de illustraties over de pagina’s, die duidelijk gesche…Lees verder

Kleine Aap's Grote Plascircus

Een flauw verhaal over kleine Aap die fier zijn piemel toont aan Apelientje. Omdat hij zo goed kan plassen begint hij een plascircus. Apelientje heeft geen piemel en krijgt een bijrol. De kleine macho vult avond aan avond en pot na pot met plassen. Tot Apelientje hem haar piemel laat zien. Kleine Aap denkt dat ze hem verloren is en gaat zoeken. Maar dan pakt Apelientje uit met kunstplassen zonder piemel. Geforceerd taboes doorbreken op zich levert nog geen leuk verhaal op, al zijn de prenten wel grappig en goed getekend.


Over Tjibbe Veldkamp

Tjibbe Veldkamp (19 oktober 1962 te Groningen) is een Nederlandse schrijver.

Biografie

Tjibbe Veldkamp studeerde psychologie in Groningen. Hij werd wetenschapper. In 1988 gaf iemand hem de suggestie om eens kinderboeken te gaan schrijven. Na het lezen van Het marsepeinen varkentje van Russell Hoban wist hij dat hij ook zoiets wilde maken. In 1990 begon hij hier serieus mee en in 1992 verscheen zijn eerste boek, Een ober van niks. Dit maakte hij in samenwerking van illustrator Philip Hopman, met wie hij nog meerdere boeken zou maken. Ook werkt hij samen met illustrator Kees de Boer.

Van 1993 tot 2000 werkte Tjibbe Veldkamp voor Disneytijdschriften, waar hij schreef voor de Donald Duck en Disneyland. Sinds 2001 is hij fulltime schrijver en vertaler.

In oktober 2010 maakte de Bond tegen het vloeken zich boos om het taalgebruik in het kinderboek Tiffany Dop uit 2009. In een reactie van…Lees verder op Wikipedia

Suggesties