Boek
Nederlands

Sander is stout/lief

Thea Dubelaar (auteur), Elly Hees (illustrator)
+1
Sander is stout/lief
×
Sander is stout/lief Sander is stout/lief
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
De 5-jarige Sander beleeft allerlei alledaagse en soms minder alledaagse avonturen. Hij weet voor alles een oplossing, maar niet iedereen is daar altijd even blij mee. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar.
Titel
Sander is stout/lief
Auteur
Thea Dubelaar
Illustrator
Elly Hees
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem: Holland, 2009
91 p. : ill.
ISBN
9789025110840

Besprekingen

Dit boek met dertig korte voorleesverhaaltjes over het vijfjarige jongetje Sander is al het vijftigste van Thea Dubelaar. Het is een verzameling vrolijke belevenissen van Sander, die ondeugend is en pienter bovendien. Hij bedenkt aan de lopende band plannetjes, die soms heel stiekem zijn: weglopen, zich verstoppen, bessen gooien door het open raam van de buren etc. Vaak doet Sander ook lieve dingen: hij perst sinaasappelsap voor zijn zieke oma en redt de hond van de buren uit een brand... De relatie met zijn ouders, zijn oma en vrienden Tim en Hakkan komen aan bod, nu eens zijdelings, dan weer meer uitgesproken. Kleuters vanaf vier jaar zullen veel plezier beleven en vaak kunnen gniffelen om Sanders fratsen.

De illustraties van Elly Hees zijn op elk blad aanwezig en het boekje staat dan ook aardig vol. Sander is stout/lief is ook bijzonder kleurig. Sander zelf is met veel kleurtjes geschilderd, soms zijn vriendje ook, maar alle andere figuren bestaan uit eenkleurige, op…Lees verder
De 5-jarige Sander beleeft allerlei voor kleuters zeer herkenbare avonturen, zoals het even kort weglopen op de markt, terwijl zijn moeder het niet eens in de gaten heeft, zijn eerste bezoekje aan de tandarts en het vinden van een konijn (dat helaas door de eigenaar weer wordt opgehaald). Hij is een echte held als hij het afbranden van een huis weet te voorkomen. Op fantasievolle en humoristische wijze komen ook begrippen als vitamines (soldaatjes die tegen de griepbeestjes vechten) of de scheiding van zijn oma vroeger aan de orde. Sander komt echt tot leven en dat geldt ook voor zijn ouders. De verhaaltjes hebben een duidelijke spanningsopbouw en zijn ongeveer twee tot drie pagina’s lang en laten zich goed voorlezen. De illustraties (met een duidelijke knipoog naar Quentin Blake en ‘bruikleen’ van andere illustratoren) zijn eveneens humoristisch en beslaan vaak de hele dubbele pagina, waarbij de achtergrond vaak is ingekleurd, zonder de leesbaarheid van de tekst te verstoren. Een aan…Lees verder

Sander is stout/lief

De titel verwijst naar de vijfjarige Sander die niet stout of lief is want zulke zwart-wit jongetjes bestaan niet. Lief of stout is elke dag anders en dat zien we in de dertig verhaaltjes waarin Sander allerlei kleine avonturen beleeft. De verhaaltjes zijn telkens twee à drie pagina's lang. De zinnen zijn soms nogal lang en de humor is niet altijd op kindermaat. Evenmin als de gekozen onderwerpen. De lay-out is heel mooi: de illustraties in combinatie met de afwisselend gekleurde tekstpagina's maken er een mooi geheel van. Jammer genoeg is er te weinig emotie of spanning spanning in de verhaaltjes te bespeuren, zodat het boek niet blijft boeien.

Over Thea Dubelaar

CC BY 3.0 - Foto van/door D. Korsuize

Thea Dubelaar (Den Ilp, 26 januari 1947) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster.

Levensloop

Dubelaar groeide op in Heemskerk en doorliep de HBS. Vervolgens werkte ze bij het verzekeringsbedrijf van een bank. Na een jaar besloot ze journaliste te worden, en volgde ze een cursus journalistiek te Amsterdam.

In 1972 trouwde ze met de Fransman Maurice Balzamont, die afkomstig was van Guadeloupe. Ze verhuisde naar Frankrijk en begon korte verhalen te schrijven voor de jeugdbladen Okki en Taptoe. In 1979 schreef ze haar eerste kinderboek, Sjanetje dat in 1980 werd bekroond met een Zilveren Griffel. Sindsdien schrijft ze elk jaar een boek.

Sinds 1997 woont ze vijf maanden per jaar op Guadeloupe, in het ouderlijk huis van haar echtgenoot. Daarnaast is ze tien weken per jaar in Nederland om lezingen en schrijfcursussen te geven.

In de jaren '90 schreef ze verhalen voor het televisieprogramma …Lees verder op Wikipedia

Suggesties