Besprekingen

Er zijn weinig auteurs die het kunnen én durven: jezelf helemaal blootgeven in een boek, daarin een heikel maatschappelijk thema aansnijden en dan ook nog eens niet het populaire, politiek correcte standpunt verdedigen. Ted van Lieshout heeft op heel dappere wijze zijn nek uitgestoken. Mijn meneer is zijn relaas over de relatie die hij als elfjarige jongen had met een volwassen man.
Met dit boek wil de auteur het door stereotypen overheerste en vergiftigde debat over pedofilie weer van enige nuancering voorzien. Dat is een gewaagde opdracht, en een zeer moeilijke evenwichtsoefening. Want Van Lieshout wil en kan pedofilie niet goedkeuren, maar weigert eveneens de rol van slachtoffer op te nemen. In zijn nawoord zegt hij: ‘Ik vind dat wat mij in mijn jeugd is overkomen verkeerd was en dat mijn meneer het risico niet had mogen nemen dat ik beschadigd zou raken, los van of ik daadwerkelijk beschadigd raakte of niet. Maar van het gebeuren zelf heb ik geen spijt en als ik het ui…Lees verder
Jeugdboekenschrijver en beeldend kunstenaar Van Lieshout (1955) vertelt in de woorden van een elfjarige jongen die brieven schrijft aan Maria hoe het kind in contact komt met een volwassen hetero-man, een relatie krijgt en ten slotte de relatie verbreekt. Dit autobiografische verhaal beschrijft nauwkeurig de behoefte van het kind om gekend en gezien te worden, de aanvankelijk vormende waarde van het contact, de angst van het kind voor de buitenwereld en veroordeling van het contact, maar ook de manipulatie, de omslag van pedofilie naar pedoseksualiteit en de verwarring bij het kind als de man zijn lust botviert ten koste van het kind en het daarmee psychisch beschadigt. In een nawoord stelt Van Lieshout dat het voor hem (het kind) liefde was, maar dat hij seks met kinderen afkeurt. Dit boek is een moedige bijdrage aan een vaak hetzerige discussie: expliciet, maar niet vulgair, psychologisch subtiel, scherp en met humor geformuleerd, genuanceerd en stellingnemend. Kleine druk.

Over Ted van Lieshout

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Tevali

Theodorus Adrianus (Ted) van Lieshout (Eindhoven, 21 december 1955) is een Nederlandse schrijver, dichter, scenarist, illustrator, grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar.

Biografie

Jeugd

Ted van Lieshout werd geboren op 21 december 1955 in Eindhoven in een gezin van twaalf kinderen. Hij was het tiende kind van zijn vader en het tweede van zijn moeder: zijn vader was weduwnaar met acht kinderen toen hij hertrouwde en nog eens vier kinderen kreeg. Ted van Lieshout verloor zijn vader een maand voor zijn achtste verjaardag. Hij schreef het boek Begin een torentje van niks over het opgroeien zonder vader. Voor deze bundel kreeg hij de Gouden Griffel in 1995.

Als jongetje kreeg hij een relatie met een volwassen man. Hierover schreef hij het boek Zeer kleine liefde (1999), dat werd bekroond met de Nienke van Hichtumprijs, en de roman Mijn meneer. Over de totstandkoming van…Lees verder op Wikipedia