Boek
Nederlands

Garmanns zomer

Stian Hole (auteur), Femke Muller (vertaler)
+1
Garmanns zomer
×
Garmanns zomer Garmanns zomer
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Garmann moet morgen voor het eerst naar school, maar is bang dat hij niet zal meekunnen met de andere leerlingen. Zo kunnen de kinderen van de buren bijvoorbeeld wél al lezen en schrijven.
Titel
Garmanns zomer
Auteur
Stian Hole
Vertaler
Femke Muller
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Garmanns sommer
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Hoogland en Van Klaveren, 2011
[42] p. : ill.
ISBN
9789089670755 (hardback)

Besprekingen

Het verhaal over de zesjarige Garmann, voor wie de zomervakantie er bijna op zit, is in veel opzichten uitzonderlijk. De Noorse illustrator, schrijver en grafisch ontwerper Stian Hole (1969) bewandelt enkele weinig betreden paden van de jeugdliteratuur. Hij vertelt over de angsten van de magere, blonde Garmann — met ‘jeukende muggenbulten’ — maar voorziet het verhaal niet van een geruststellend slot. Ook de prominente plaats die hij geeft aan ouderdom, met grote, fotorealistische beelden van gerimpelde vrouwengezichten, is niet alledaags.
Hole debuteerde in 2005 met ‘De oude man en de walvis’ (niet naar het Nederlands vertaald). Garmanns zomer verscheen reeds in 2006 in het Noors en kende daarna verschillende vertalingen. Voor dit werk kreeg Hole diverse prijzen, waaronder die van de prestigieuze kinderboekententoonstelling van Bologna. Het tweede en derde verhaal over Garmann, Garmanns Gate, uit 2008 (‘Garmanns Straat’) en Garmanns hemmelighet, uit 2010 (‘Ga…Lees verder
De zomer is voorbij. De 6-jarige Garmann vindt de gedachte dat hij naar school moet heel eng. Hij kan nog niet spellen, zoals zijn buurmeisjes, en heeft nog niet één losse tand. Pappa denkt dat iedereen wel iets eng vindt, maar of dat geruststelt? Uit het Noors vertaald, ongepagineerd, prentenboek over een gevoelig, nadenkend jongetje dat onzeker is over zijn eerste schooldag. Het verhaal maakt in kleine stukjes de angst bespreekbaar, via de ouders en drie logerende oude, rimpelige tantes met klapperende kunstgebitten. De bijzondere bijbehorende foto- en beeldcollages in matte kleuren op dubbele pagina’s ademen een fantastisch realistische en soms wat absurdistische sfeer uit. Stevig gebonden uitgave met als omslag een bewerkte kleurenfoto van een blond jongetje in het water met zwembanden om de armen. Een apart prentenboek, gemaakt door een ook in het buitenland gelauwerd schrijver. Vanaf ca. 5 jaar.