Boek
Nederlands

Met je vinger in je neus : etiquettegids voor kinderen

Stefaan Van Laere (auteur), Do Van Ranst (auteur), Harmen van Straaten (illustrator)
+1
Met je vinger in je neus : etiquettegids voor kinderen
×
Met je vinger in je neus : etiquettegids voor kinderen Met je vinger in je neus : etiquettegids voor kinderen
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Hoe dien je je in allerlei situaties te gedragen? Op een vrolijke manier worden allerlei omgangsregels uitgelegd, zoals over de omgang met je vrienden, internetcontacten en met feestelijke gelegenheden. Met grappige zwart-wittekeningen. Vanaf ca. 11 jaar.
Onderwerp
Etiquette
Titel
Met je vinger in je neus : etiquettegids voor kinderen
Auteur
Stefaan Van Laere Do Van Ranst
Illustrator
Harmen van Straaten 1958-
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2007
79 p. : ill.
Aantekening
Ondertitel ontleend aan omslag
ISBN
9789059082281

Besprekingen

Een etiquettegids voor kinderen lijkt op het eerste gezicht wat vreemd. Welke kinderen zitten er immers op te wachten op een boek dat hen gaat vertellen hoe ze zich netjes moeten gedragen? Het is dan ook heel positief dat de onderwerpen die aan bod komen in het boek fris gepresenteerd worden en heel uiteenlopend zijn. Na het eerste, algemene hoofdstuk, wordt er uitleg gegeven over gesprekken voeren, bedankjes en complimentjes geven en verontschuldigingen aanbieden. Daarna heeft men het over hoe je jezelf het best kan gedragen aan tafel, op het toilet, op school, op straat, in de kerk, op het internet, aan de telefoon en op feestjes. Ten slotte wordt er ook wat verteld over hoe je het best omgaat met je vrienden en met dieren. Door zo'n uiteenlopende thema's te behandelen wordt het onderwerp 'etiquette' helemaal opengetrokken. Zo wordt er soms uitgeweid over een bepaald thema dat het niet meer erg duidelijk is wat het nog te maken heeft met etiquette.

Het onderwerp wordt ook he…Lees verder
Hoe gedraag je je als een ster met stijl? In dit vierkante boek worden omgangsregels duidelijk en op een vrolijke manier uitgelegd. Om te beginnen: wie goed in zijn/haar vel zit en aardig en respectvol is tegen mensen in zijn/haar omgeving krijgt doorgaans positieve reacties terug. Dat bevestigt het positieve zelfbewustzijn en zo is de cirkel rond. In twaalf hoofdstukken worden onderwerpen behandeld als tafelmanieren, hoe laat je de w.c. en badkamer achter, stijl op school, op straat, hoe ga je met je vrienden om, met je mobieltje, internetcontacten (en de gevaren daarbij), huisdieren en feestelijke gelegenheden. Het boek wordt afgesloten met een etiquette-test. Jammer dat alleen respectvol gedrag in een rooms-katholieke kerk ter sprake komt. Korte informatie over gebruiken in een synagoge, protestantse kerk, moskee enz. èn de aansporing tot respect voor het gedachtegoed van andersdenkenden is in deze maatschappij een must. Geschreven in een vriendelijke, nergens betuttelende stijl, r…Lees verder

Over Stefaan Van Laere

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Auteur007

Stefaan Van Laere (Wetteren, 11 november 1963) is een Vlaams journalist, auteur en uitgever, van zowel fictie als non-fictie voor de jeugd en volwassenen. Sinds 2014 heeft hij zijn eigen uitgeverij, Partizaan. Sinds november 2019 in hij hoofdredacteur van SeniorenNet. Hij woont in Evergem.

Biografie

Van Laere groeide op in Laarne. Op zijn zestiende had hij zijn eerste interview, met de veldrijder Albert Van Damme over wie hij in 2011 een boek schreef. Na het behalen van zijn licentiaat pers- en communicatiewetenschappen aan de Gentse Universiteit, begon hij in 1988 als freelance beroepsjournalist en met het schrijven van boeken. Hij publiceerde voor diverse Vlaamse en Nederlandse uitgeverijen zowel fictie als non-fictie voor kinderen en volwassenen met onder meer zijn thrillerreeks rond commissaris George Bracke en meerdere wielerboeken. Tevens schreef hij bijdragen voor het Vlaamse culinaire blad Smaak, het zaterdags bijvoegsel…Lees verder op Wikipedia

Suggesties