Boek
Nederlands

Morrison krijgt een zusje

Sjoerd Kuyper (auteur)
+1
Morrison krijgt een zusje
×
Morrison krijgt een zusje Morrison krijgt een zusje

Morrison krijgt een zusje

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Morrison (5) krijgt een zusje. Hij denkt dat hij daarom weg moet. Morrison doet er alles aan om ervoor te zorgen dat dat niet gebeurt. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Gezinsuitbreiding
Leesniveau
AVI 7
Titel
Morrison krijgt een zusje
Auteur
Sjoerd Kuyper
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, 2008
110 p. : ill.
Aantekening
Het boek naar de gelijknamige film
ISBN
9789046803769

Besprekingen

Morrison is een vrolijke jongen van vijf jaar oud. Zijn ouders zijn dol op hem. Op een dag hebben ze fantastisch nieuws: Morrison krijgt een zusje. Het nieuwe zusje krijgt Morrisons slaapkamer en hij moet naar tante Zuster in het klooster omdat er nog heel wat moet geregeld worden voor de baby. Dat beseft Morrison echter niet: hij denkt dat ze hem voorgoed wegsturen. De jongen besluit weg te lopen, maar dat plan valt in duigen wanneer hij tante Zusters auto kapotmaakt. Hij rijdt de garage in en knalt tegen van alles aan.
Morrison besluit het anders aan te pakken. Hij denkt dat zijn ouders maar één kind willen en dat ze de baby liever vinden. Daarom doet hij extra lief, omdat zijn ouders dan vast weer van hem houden. Daarnaast denkt hij dat hij zijn ouders ook moet laten zien hoe stom baby'tjes zijn, zodat ze niet hem, maar zijn zusje naar tante Zuster sturen. Ook dat mislukt echter. In de nacht waarin baby Simone geboren wordt, verdwijnt Morrison. Niet veel later kidnapt hij ook no…Lees verder
De 5-jarige Morrison Glas krijgt een zusje. Morrison vindt dat niet zo leuk, want hij denkt dat hij naar tante Zuster in het klooster moet als de baby geboren is. Op allerlei manieren probeert Morrison de aandacht van zijn ouders te krijgen: hij probeert weg te lopen en hij gaat extra lief doen om te laten zien dat hij liever is dan de baby. Het helpt allemaal niet. Als de baby eenmaal geboren is, zit er maar een ding op: de baby moet weg! Prettig, humoristisch geschreven verhaal over de voor zijn leeftijd zeer wijze Morrison en zijn gezin, waarin alles in het teken staat van de geboorte van het nieuwe zusje. Niet alle verhaallijnen zijn even goed uitgewerkt. Korte hoofdstukken, ruime bladspiegel. Geïllustreerd met zwart-witfoto’s uit de film, waardoor het boek een wat ouderwets aandoend karakter krijgt. Het boek leent zich uitstekend om voor te lezen, maar het heeft niet de spanning en charme van toppers als 'Het zakmes' en de boeken over Robin. De film 'Morrison krijgt een zusje' is…Lees verder

Over Sjoerd Kuyper

Sjoerd (Frans) Kuyper (Amsterdam, 6 maart 1952) is een Nederlands schrijver. Hoewel hij ook schrijft voor volwassenen, is Kuyper vooral bekend geworden door zijn werk voor kinderen. Hij beperkt zich daarbij niet tot boeken hij schrijft ook scenario’s, musicals, gedichten, brieven en liedjes. Zijn werk kenmerkt zich, niet alleen door een grote verbeeldingskracht en door het poëtische taalgebruik, maar ook door een grote sociale betrokkenheid. Voor zijn hele oeuvre kreeg hij in 2012 de Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur. Volgens de jury verzoent Kuyper in zijn boeken leesbaarheid met diepgang; ‘Hij kan moeilijke dingen, grootse dingen zelfs, vertellen in een eenvoudige taal, die zich nestelt in je hoofd en blijft rondzingen als een liedje. Een erg mooi liedje’ Zijn vakmanschap laat Kuyper, volgens Joke Linders, recensent kinder- en jeugdliteratuur, ook zien door een geraffineerd en zuiver kindperspectief.

Zeer succesvol waren de boeken over de kleuter Ro…Lees verder op Wikipedia