Boek
Nederlands

De grote Robin

Sjoerd Kuyper (auteur), Marije Tolman (illustrator)
+1
De grote Robin
×
De grote Robin De grote Robin
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Bundeling van verhalen over Robin, die een zusje krijgt, met opa over God praat en verliefd wordt op Nellie. Vanaf ca. 4 jaar.
Bevat
Titel
De grote Robin
Auteur
Sjoerd Kuyper
Illustrator
Marije Tolman
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2012
229 p. : ill.
ISBN
9789047704379 (hardback)

Besprekingen

Bundel verhalen waarin de wereld van de kleuter Robin centraal staat. Er komt een baby, Robin is ziek, boodschappen doen, wie is God, doodgaan, verliefd zijn; het zijn onderwerpen waar Robin zijn eigen gedachtes over heeft. De dagelijkse belevenissen van een kleuter, diens fantasieën naar aanleiding van en het zoeken naar antwoorden, vormen een harmonieus geheel. De sfeer wordt ondersteund door subtiele kleine en paginagrote pentekeningen die zijn ingekleurd in aquareltechniek. Het zijn letterlijke illustraties van de tekst, maar ook impressies van Robins fantasie. De tekst staat gedrukt in twee kolommen. Met veel dialoog en eenvoudig taalgebruik zijn de gevoelens van Robin goed neergezet. En ondanks de soms wat zware thema’s zijn de verhalen grappig en licht van toon; ze zijn gebaseerd op jeugdherinneringen van de auteur, die de Theo Thijssenprijs 2012 won. Speciaal geschikt om voor te lezen. Deze verzorgde uitgave bevat een selectie uit de eerder verschenen, met Zilveren en Gouden G…Lees verder

De grote Robin

Deze voorleesbundel bevat drie bekroonde Robin-boeken: 'Robin en Suze', 'Robin en God' en 'Robin is verliefd'. In elk verhaaltje gaat het over dingen die kleuters ook meemaken of die hen bezighouden.
In 'Robin en Suze' gaat het voornamelijk over de gevoelens van een kleuter voor en na de geboorte van een broertje of zusje. In Robins geval gaat het om een zusje en dus komen ook de lichamelijke verschillen tussen jongens en meisjes en over hoe Robins eigen geboorte verliep aan bod in een hoofdstuk 'Piemels'. De auteur kan echt heel raak kleutergevoelens verwoorden.
Het tweede boek 'Robin en God' gaat over de voorbereiding van Kerstmis en het feest zelf. De centrale figuur hier is opa. Hij komt logeren en met hem voert Robin heerlijk filosofische gesprekken onder andere over God en over geloven. Opa is gelovig, Robins ouders zijn dat niet en Robin is nieuwsgierig naar de godsdienstige verhalen. Hij gaat ook met opa naar de mis.
In het derde boek 'Robin is verliefd' gaat…Lees verder

Over Sjoerd Kuyper

Sjoerd (Frans) Kuyper (Amsterdam, 6 maart 1952) is een Nederlands schrijver. Hoewel hij ook schrijft voor volwassenen, is Kuyper vooral bekend geworden door zijn werk voor kinderen. Hij beperkt zich daarbij niet tot boeken hij schrijft ook scenario’s, musicals, gedichten, brieven en liedjes. Zijn werk kenmerkt zich, niet alleen door een grote verbeeldingskracht en door het poëtische taalgebruik, maar ook door een grote sociale betrokkenheid. Voor zijn hele oeuvre kreeg hij in 2012 de Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur. Volgens de jury verzoent Kuyper in zijn boeken leesbaarheid met diepgang; ‘Hij kan moeilijke dingen, grootse dingen zelfs, vertellen in een eenvoudige taal, die zich nestelt in je hoofd en blijft rondzingen als een liedje. Een erg mooi liedje’ Zijn vakmanschap laat Kuyper, volgens Joke Linders, recensent kinder- en jeugdliteratuur, ook zien door een geraffineerd en zuiver kindperspectief.

Zeer succesvol waren de boeken over de kleuter Ro…Lees verder op Wikipedia

Suggesties