Besprekingen

Heimwee naar huis

Roman. In haar debuutroman beschrijft de Kroatisch-Amerikaanse schrijfster Sara Novic hoe een meisje ontsnapt uit de Joegoslavische burgeroorlog. Maar haar redding wordt ook haar persoonlijke tragedie.

De oorlog in ex-Joegoslavië begon in 1991 en eindigde in 1999. Elf jaar na de dood van maarschalk Tito, de leider van Joegoslavië, staken nationalistische krachten in het land de kop op. Aangevuurd door heetgebakerde politici en de sterke anticommunistische golf na het eind van de Sovjet-Unie besloten de deelrepublieken om zich af te scheiden van de federatie. Joegoslavië ging bloedend ten onder. Nu bestaat de regio uit zeven landen, een ervan is Kroatië.

Sara Novic is geboren in 1987 en kan dus geen enkele herinnering hebben aan het Joegoslavië van haar voorzaten, maar ze heeft als kind wel de oorlog en de vlucht meegemaakt. Het is vrij waarschijnlijk om aan te nemen dat haar debuutroman van 2015 autobiografische elementen bevat. In Wie het mooist valt beschrijft ze het relaas van een vluchtelinge, Ana, vanuit twee perspectieven. Eerst is er het standpunt van het kind dat de schermutselingen ziet uitbreken en niet begrijpt wat …Lees verder

Ik-figuur bezwijkt onder karrevracht zelfbeklag

FICTIE. Als de 20-jarige Ana bij een commissie van de VN in New York een verhaal moet houden over de oorlog in voormalig Joegoslavië, komen lang verdrongen herinneringen naar boven. Ze krijgt een foto te zien van twee meisjes met een kalasjnikov. Ze herkent in hen de kindsoldaat die ze zelf is geweest, al wil ze dat woord niet gebruiken: 'In Kroatië heb je geen kindsoldaten, (...) alleen kinderen met geweren.'

Ana Juric vertelt haar levensverhaal in Wie het mooist valt, de debuutroman van Sara Nović (1987). Novic groeide op in Kroatië en in de VS, waar ze net als haar hoofdpersoon literatuurwetenschap studeerde.

Wat Ana meemaakt is te gruwelijk voor woorden. Met haar ouders en andere Kroaten wordt ze door een Servische militie een bos in gedreven. Als enige overleeft Ana de executie, doordat ze zich tegelijk met haar vader in het massagraf laat vallen. Ze vlucht, sluit zich aan bij het verzet om een paar jaar later naar de VS te reizen. Daar probeert ze haar verleden te vergeten door tegen iedereen te zeggen dat ze in Amerika is geboren.

Novic tracht de belevingswereld van de 10-jarige Ana op te roepen met een nogal kinderlijke stijl. Vreemd genoeg verandert dit niet als Ana ouder wordt. De helft van de zinnen begint met 'ik' en de meeste dialogen zijn houterig.

Maar wat het lezen van deze roman echt tot een opgave maakt, …Lees verder

De twintigjarige studente Ana Jurić is afkomstig uit Kroatië dat zij als kind is ontvlucht tijdens de in 1991 begonnen Joegoslavische oorlog. In 2001 studeert ze in de Verenigde Staten. Ze heeft lang geprobeerd de gruwelen van de oorlog achter zich te laten, maar het verleden blijft haar achtervolgen. Dit blijkt nog lastiger dan zij van tevoren had gedacht. Daarom besluit ze een reis te maken naar Zagreb met de bedoeling het verleden te verwerken. Het verhaal is opgebouwd uit twee, op een fijne manier aaneengeregen tijdlijnen en is bijzonder omdat de gebeurtenissen beschreven worden vanuit het onbevangen, apolitieke perspectief van een kind. De beschrijving van hoe de zorgeloze wereld van een tienjarig meisje ineenstort door de conflicten en moordpartijen mist zijn uitwerking niet; het is een boeiend relaas, dat zo levensecht is opgetekend dat het haast memoires lijken. Emotionele clichés worden zorgvuldig vermeden, hetgeen de roman extra krachtig maakt. Debuut van de Amerikaanse schr…Lees verder

Wanneer is het echt voorbij?

De oorlog in (ex-)Joegoslavië beleefden ze als kinderen. Deze nieuwe generatie auteurs verwerkt haar trauma's in literatuur.

Hoe lang duurt het om een oorlog te vergeten? Dat vragen de twintigers Ana en Luka zich af, tien jaar na de oorlog in Kroatië. Tijdens een roadtrip door het Kroatische hooggebergte maken ze een rekensom. "Misschien zijn we al een eind op weg", zegt Ana hoopvol. Er zijn immers al kinderen geboren die de oorlog niet hebben meegemaakt. Waarop Luka opmerkt dat iedereen er nog over praat. "Je hoeft iets niet te ervaren om het je te herinneren."

Zelf heeft auteur Sara Nović (1987), die afwisselend in de Verenigde Staten en Kroatië woonde, de Balkanoorlog niet meegemaakt. Toch weet ze die met haar debuutroman 'Wie het mooist valt' scherp in herinnering te brengen. Dat doet ze door de ogen van haar hoofdpersoon, Ana Juric, die 10 is als het conflict in Kroatië losbarst. Ana woont met haar ouders en haar babyzusje in een eenvoudig appartement in Zagreb. Nović beschrijft in sprekende details hoe de oorlog geleidelijk Ana's veilige wereld …Lees verder