Boek
Nederlands

Nee! : een boek over nee en ja zeggen

Sanderijn Van der Doef (auteur), Marian Latour (illustrator)
+1
Nee! : een boek over nee en ja zeggen
×
Nee! : een boek over nee en ja zeggen Nee! : een boek over nee en ja zeggen
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Nee en ja zeggen lijkt misschien gemakkelijk, maar dat is niet altijd zo. Prentenboek met paginagrote kleurentekeningen om op speelse wijze te praten over weerbaarheid. Ook ongewenste aanrakingen e.d. komen aan bod. Vanaf ca. 5 t/m 8 jaar.
Onderwerp
Assertief zijn
Titel
Nee! : een boek over nee en ja zeggen
Auteur
Sanderijn Van der Doef
Illustrator
Marian Latour
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2009
[40] p. : ill.
ISBN
9789021665795 (gebonden)

Besprekingen

Op de voorkaft van Nee! roept een jongetje met lachende mond en gebalde vuisten heel luid "Nee!". Dit mooie prentenboek gaat over weerbaarheid. Er komen allerlei situaties aan bod waarin ja of nee zeggen een belangrijke rol speelt, zoals moeilijke vragen beantwoorden ("Jij wil zeker geen ijsje?" -"Nee...Ik bedoel Ja!"), de verschillende betekenissen van Nee, waarom je niet altijd je zin kan doen, wat je met tandenpoetsen of andijvie eten kan aanvangen, of hoe en wanneer je beleefd Ja en Nee zegt. Maar ook zaken als hoe dieren duidelijk laten merken als ze iets niet willen komen aan bod, of wie er aan je billen mag zitten en wie helemaal niet, en afspraken en geheimen.

Al deze beladen onderwerpen worden behandeld op een manier waar een kind iets mee aan kan. "Wat zou je doen als..?" vormt een uitstekende aanleiding voor een gesprek. Er zijn uitnodigende tekeningen die vragen om eens luid Ja of Nee te zeggen en te roepen. Korte verhaaltjes met rechtstreekse vragen en comme…Lees verder
Wil je eindelijk eens opruimen? Wil je mijn vriendje zijn? Wil je spinazie? Allemaal vragen waar je ja of nee op kunt zeggen. Maar durf je dat? En hoe doe je dat? Belangrijke vragen voor jonge kinderen die opgroeien in een wereld die veel vragen oproept en niet altijd veilig is! Wat doe je als je wel wilt helpen, maar ook lekker aan het spelen bent? En wat doe je als een onbekende buurman zegt: "kom maar op mijn schoot?" In dit prentenboek komen dit soort vragen voorbij, op een respectvolle manier, met herkenbare voorbeelden uit de belevingswereld van jonge kinderen. Het laatste gedeelte van de uitgave is vooral gericht op nee zeggen tegen ongewenste aanrakingen, aanbiedingen van vreemden en wat je moet doen met niet-leuke geheimen. Het is auteur (bekend van meer uitgaven over dit onderwerp) en illustrator gelukt om op een luchtige en beeldende, lieve manier dit zware onderwerp bespreekbaar te maken. De paginagrote kleurenillustraties sluiten goed bij de tekst aan. Aanrader voor ieder…Lees verder

Nee!

Terwijl de meeste boeken over assertiviteit zich focussen op leren neen zeggen, neemt dit boek daar ook de positieve kant van op. Het is namelijk niet alleen belangrijk om nee te leren zeggen als je iets niet wilt, maar ook om ja te leren zeggen als je iets wel graag wilt! Aan de hand van heel veel voorbeeldjes en korte oefeningen wordt er gewerkt aan leren nee of ja zeggen. Ook al is dit boek niet als werkboek gepresenteerd, toch is het op die manier bruikbaar. Noodzakelijk hierbij is wel dat het boek samen met een volwassene wordt doorgenomen.
De omslagillustratie is weinig aantrekkelijk. De illustraties in het boek zijn eenvoudig en niet erg speciaal, maar bieden wel de nodige visuele verduidelijking bij de besproken onderwerpen. Een boekje dat in al zijn eenvoud dankbaar is om in de klas te gebruiken.

Suggesties