Boek
Nederlands

Een planeet in je hoofd

Sally Gardner (auteur), Roos van de Wardt (vertaler)
+1
Een planeet in je hoofd
×
Een planeet in je hoofd Een planeet in je hoofd
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Titel
Een planeet in je hoofd
Auteur
Sally Gardner
Vertaler
Roos van de Wardt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Maggot moon
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Moon, 2014
237 p.
ISBN
9789048821068 (hardback)

Besprekingen

De 15-jarige Standish Treadwell kan niet lezen en schrijven. Hij woont bij zijn opa, want zijn ouders zijn verdwenen. Hij wordt gepest op school vanwege zijn dyslexie. Standish woont in Zone Zeven, een achterstandswijk met veel armoede. Op een dag krijgen Standish en zijn opa nieuwe buren. Zij hebben een zoon, Hector, die net zo oud als Standish is. Door de komst van Hector heeft Standish het wat gemakkelijker op school. Het grote Moederland is de baas en in oorlog. Om de macht van het land te bewijzen, wil de regering als eerste land landen op de maan. Hector en Standish bouwen hun eigen raket en spelen hun eigen spel. Als Hector en zijn ouders op een dag zijn verdwenen, realiseert Standish dat niet alles is wat het lijkt. Hij en zijn opa gaan in stil verzet, maar de risico's zijn heel groot. De auteur, die zelf dyslectisch is, heeft dit bijzondere verhaal in eenvoudige taal geschreven. Het boek heeft honderd korte hoofdstukken. De bladspiegel is helder en ruim. Door de gelaagdheid m…Lees verder

Een planeet in je hoofd

Neem dit boek vast en lees de korte inhoud. Dan lijkt het alsof je het zoveelste toekomstverhaal gaat lezen. Maar de illustraties, de titel en de korte recensies op de kaft doen je hopen dat dit wel eens iets anders zou kunnen zijn. En die verwachting wordt volledig ingelost.

We worden meegenomen in de wereld en het hoofd van Standish. Een jongen met leerproblemen en een blauw en bruin oog, wat als ‘afwijkend’ wordt aanzien. Daarom woont hij in Zone Zeven, een getto van het Moederland. Zijn ouders zijn afgevoerd en hij probeert te overleven met zijn opa. Dan krijgt hij nieuwe buren en ontstaat er een unieke vriendschap tussen hem en de buurjongen, Hector. Samen proberen de jongens in een gemanipuleerde wereld te overleven. De fantasieplaneet in hun hoofd helpt daarbij. Maar dan verdwijnt Hector. Een ondergrondse organisatie probeer ondertussen een opstand te organiseren en Standish staan moeilijke keuzes en beslissingen te wachten.

Je breekt je als lezer voort…Lees verder