Boek
Nederlands
Titel
Het genootschap
Auteur
Ruth Rendell
Vertaler
Rogier van Kappel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Saint Zita society
Editie
1
Uitgever
Utrecht: Bruna, 2013
248 p.
ISBN
9789400502925 (paperback)

Besprekingen

Het genootschap is geen duistere vereniging maar het middel dat Ruth Rendell gebruikt om op een ironische manier het wereldje te beschrijven van bedienden en hun meesters in een selecte buurt van Londen. De klassenmaatschappij met de verdeling upstairs-downstairs is in Engeland nooit afgeschaft en het siert Rendell, ondertussen zelf barones, dat ze op haar leeftijd nog altijd progressieve standpunten inneemt en de zijde van de zwakkeren blijft kiezen. Hoewel er in Het genootschap enkele mensen sterven onder verdachte omstandigheden, is dit geen echte thriller en zeker geen ‘Wexford-detective’. Onder de schuilnaam ‘Barbara Vine’ schrijft Rendell psychologische thrillers en dit boek behoort eerder daar thuis.
In een van die Londense pubs die de recessie heeft overleefd dankzij een tuin en een breed trottoir, Rendell is duidelijk geen ‘antirokersfascist’, besluiten een aantal mensen in dienstverband een genootschap op te richten. Hun vereniging zal na zeven maanden ui…Lees verder
Een verhaal over de dagelijkse beslommeringen van een groep mensen die een straat in de Londense wijk Pimlico bevolken - een straat met rijke mensen en hun bedienden, van kindermeisjes tot chauffeurs. De bedienden richten een genootschap op waarvoor ze de naam van de beschermheilige van bedienden, Sint Zita, gebruiken. De bewoners van de straat vormen een bonte verzameling mensen, van een oude prinses tot een schizofrene man die de instructies van de provider van zijn mobiele telefoon op zijn eigen manier interpreteert. Lange tijd lijken de dagelijkse gebeurtenissen relatief onschuldig, maar dat verandert als de geheime minnaar van een egocentrische vrouw de dood vindt en de politie - enigszins zijdelings - op het toneel verschijnt. Het verhaal wordt verteld door een alwetende verteller en de gebeurtenissen volgen elkaar in snel tempo op. De personages worden met een scherpe, soms vileine, pen beschreven, waardoor geen van hen veel sympathie bij de lezer opwekt. Toch is dit al met al …Lees verder

Over Ruth Rendell

CC BY 3.0 - Foto van/door Tim Duncan

Ruth Barbara Rendell, geboren als Ruth Grasemann (Londen, 17 februari 1930 – aldaar, 2 mei 2015), was een Britse schrijfster van psychologische misdaadromans. Ze kreeg de bijnaam "Queen of Crime" en schreef ook wel onder het pseudoniem Barbara Vine.

Rendell werkte aanvankelijk als journalist voordat ze in 1964 haar eerste roman schreef. Ze wordt vooral geroemd om haar taalgebruik en de diep uitgewerkte personages. Ook zijn in haar boeken de sociale veranderingen te zien. Zo besteedde ze in haar recentere boeken aandacht aan de veranderde sociale status van vrouwen en huiselijk geweld.

Buiten haar psychologische werk, is ze ook bekend geworden door haar reeks boeken over Inspector Wexford.

Voor haar werk heeft ze veel prijzen gekregen. In 1997 kreeg ze de niet-erfelijke titel Baroness Rendell of Babergh. Ze zat in het House of Lords namens de Labour Party.

Bibliografie

Lees verder op Wikipedia