Boek
Nederlands

Waarom mijn handen geen schoenen willen

Riet Wille (auteur), Geert Vervaeke (illustrator)
+1
Waarom mijn handen geen schoenen willen
×
Waarom mijn handen geen schoenen willen Waarom mijn handen geen schoenen willen

Waarom mijn handen geen schoenen willen

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Titel
Waarom mijn handen geen schoenen willen
Auteur
Riet Wille
Illustrator
Geert Vervaeke 1956-
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2007
71 p. : ill.
ISBN
9789020971330

Besprekingen

Dat handen veelzijdige lichaamsdelen zijn hoeft geen betoog. Riet Wille vond er dan ook voldoende inspiratie in om er een volledige dichtbundel aan te wijden. Haast alle vijftig gedichten in Waarom mijn handen geen schoenen willen vertonen een link met handen of vingers. Enkel de laatste cyclus, die 'Buiten handbereik' heet, biedt ruimte aan andere onderwerpen.

Dik veertig gedichten over handen: het lijkt wat veel van het goede. Maar Wille zorgt voor behoorlijk wat afwisseling, met teksten over uiteenlopende dingen als wanten, neuspeuteren, poppenkast spelen, snoepjes stelen, muziek maken en gehaktballen rollen. Slecht hier en daar lijkt de hand wat geforceerd het gedicht ingesmokkeld.

Wille gaat op zoek naar thema's die jonge kinderen boeien en verpakt die steevast op humoristische, speelse wijze. Ze schenkt daarbij veel aandacht aan het plezier dat in de taal zelf schuilt. Dat doet ze niet enkel door voor een vlot ritme en een uitnodigend rijm te kiezen, maar oo…Lees verder
Gedichtenbundel met daarin 50 gedichten onderverdeeld in vijf subhoofdstukken, gegroepeerd rondom het thema ‘handen’, die samen de vijf vingers van een hand verbeelden. Inhoudelijk gaan de gedichten over de meest uiteenlopende onderwerpen en is het thema er soms bijgezocht. Geen traditioneel rijmende versjes, veelal gebroken rijmvorm, maar veeleer een ritmisch spel van woord en klank. Meestentijds puntige en scherpzinnige gedichten, gedachten en observaties, een enkel maal moeilijker te doorgronden. De illustraties in druktechniek (o.a. linoleumsnede), allemaal uitgevoerd in de kleurencombinatie zwart/groen, versterken de eigenzinnigheid van deze poëzie en vormen een wezenlijk deel van dit boekje. Deze visuele poëzie krijgt gestalte middels een mooi samenspel van woord en beeld. Overdaad schaadt. Deze uitdrukking doet ook opgeld voor deze speelse en fantasierijke bundel. Bij gedoseerd (voor)lezen komt deze gedichtenbundel, voorzien van twee flappen, het best tot zijn recht. Geslaagde…Lees verder

Waarom mijn handen geen schoenen willen

Waarom mijn handen geen schoenen willen' bevat 50 versjes over handen en vingers. De versjes werden gerangschikt onder vijf hoofdstukken (voor elke vinger aan je hand één). Ze verwijzen soms naar dingen die je met je vingers kan doen, kan voelen; dingen die je aan handen kan zien ... en bieden tal van spelmogelijkheden. Wellicht bestaan er al honderden vingerspelletjes, maar de versjes in deze mooie bundel zijn niet allemaal even voor de “hand” liggend en kunnen voorlezer en luisteraar nog echt verrassen. De illustraties van Geert Vervaeke maken de versjes af! Soms lopen illustratie en tekst zo in elkaar over dat je je afvraagt: wat was er eerst, de tekst of de tekening? Kortom, Riet Wille en Geert Vervaeke spreken dezelfde taal en nemen de lezer mee naar een land, genaamd: hand.

Over Riet Wille

Riet Wille (Gent, 9 april 1954) is een Belgische schrijver van kinderboeken.

Leven

Wille groeide op in een gezin van bloemisten, waar haar liefde voor de natuur ontstaat. Ze wilde iets doen met kinderen en taal, daarom studeerde ze logopedie in Gent en daarna neurolinguïstiek aan de VUB. Als logopediste ging ze werken met jonge kinderen met een ontwikkelingsachterstand en ontdekte de wereld van de kinderpoëzie.

Later ging ze kinderboeken schrijven. Ze schrijft vooral voor beginnende en moeilijke lezers, kinderpoëzie en liedjesteksten.

Werk

In 1984 debuteert Wille met een bundel versjes met als titel Zuurtjes en zoetjes. Later combineert ze haar schrijverschap met een parttime als logopediste op een school voor kinderen met leermoeilijkheden. Ze schrijft tal van boeken voor beginnende lezers en kinderen met leesproblemen. In deze boeken hecht ze veel belang aan de interactie tusse…Lees verder op Wikipedia