Makkelijk lezen
Nederlands

Jee jee jee

Riet Wille (auteur), Merel Eyckerman (illustrator)
+1
Jee jee jee
×
Jee jee jee Jee jee jee
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
De Stoopjes zijn met drie: Jannes, Jef en Joost. Mama Mona en papa Jakob zijn apetrots op hun drieling. De jongens zijn heel verschillend, maar ze steken wel graag alle drie de handen uit de mouwen. Behalve van zijn zonen, houdt Jakob ook zielsveel van zijn verhuiswagen. Wie van de drie jongens zal zijn vader opvolgen in verhuisfirma J. De Stoop?
Onderwerp
Meerlingen, Familie
Titel
Jee jee jee
Auteur
Riet Wille
Illustrator
Merel Eyckerman
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2010
73 p. : ill.
ISBN
9789020981933 (hardback)

Besprekingen

Mona en Jakob krijgen een drieling: Jef, Joost en Jannes. Hun namen beginnen allemaal met de letter J omdat mama Mona hoopt dat een van hen later het verhuisbedrijf van hun vader zal overnemen en dan kan er gewoon 'J. De Stoop' op het busje blijven staan. De jongens groeien op in het kleine, overvolle huisje van hun ouders en ontwikkelen ieder hun eigen talenten. Erg goed leren kunnen ze niet, maar ze zijn alledrie ontzettend handig. Dan nadert de dag dat ze oud genoeg zijn om een beroep te kiezen. Zou een van hen verhuizer worden? Een humoristisch en toegankelijk verteld verhaal dat wordt verteld vanuit een ouder buurmeisje, een naamloze ik die niet op de illustraties is te zien. Het boek bevat illustraties in kleur van wisselend formaat, die het verhaal aanvullen. Er is veel aandacht aan de opmaak van het boek besteed. Vanaf ca. 7 jaar, ook geschikt voor wat oudere kinderen die moeilijk lezen.

Jee Jee Jee

Jacob de Stoop heeft een eigen verhuisfirmaatje ‘J'. De Stoop verhuist snel en goedkoop.’ Hij en zijn vrouw Mona hebben drie zonen: Jannes, Jef en Joost. Drie j-tjes, dat is handig voor later. Wanneer één van de drie zonen vader zal opvolgen hoeft het verhuisbusje niet overschilderd te worden.
Jannes, Jef en Joost zijn een drieling. Ze zijn heel verschillend, maar alle drie steken ze wel graag de handen uit de mouwen. Jef studeert voor kok, Jannes doet houtbewerking en Joost leert alles over auto’s. Alle drie zijn ze goed in wat ze doen. Maar toch blijft ‘verhuizen’ het liefste wat ze doen.
Vader Jacob besluit om ze alle drie apart mee te nemen op toer. Zo komt hij te weten wie het meeste verhuistalent in zich heeft. Wie zal vader Jacob nu opvolgen?
Het verhaal wordt verteld vanuit een derde persoon, de buurvrouw, die de Stoopjes goed kent. Dit maakt dat je alles wat meer van op een afstand bekijkt.
De boodschap die in het verhaal verweven zit is heel mooi. Elk…Lees verder

Over Riet Wille

Riet Wille (Gent, 9 april 1954) is een Belgische schrijver van kinderboeken.

Leven

Wille groeide op in een gezin van bloemisten, waar haar liefde voor de natuur ontstaat. Ze wilde iets doen met kinderen en taal, daarom studeerde ze logopedie in Gent en daarna neurolinguïstiek aan de VUB. Als logopediste ging ze werken met jonge kinderen met een ontwikkelingsachterstand en ontdekte de wereld van de kinderpoëzie.

Later ging ze kinderboeken schrijven. Ze schrijft vooral voor beginnende en moeilijke lezers, kinderpoëzie en liedjesteksten.

Werk

In 1984 debuteert Wille met een bundel versjes met als titel Zuurtjes en zoetjes. Later combineert ze haar schrijverschap met een parttime als logopediste op een school voor kinderen met leermoeilijkheden. Ze schrijft tal van boeken voor beginnende lezers en kinderen met leesproblemen. In deze boeken hecht ze veel belang aan de interactie tusse…Lees verder op Wikipedia

Suggesties