Boek
Nederlands

Een kijkje in de kast

Riet Wille (auteur), Richard Verschraagen (illustrator)
+1
Een kijkje in de kast
×
Een kijkje in de kast Een kijkje in de kast
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Kijk maar eens in de kast. Daar liggen heel veel spullen. Van wie is de hoed? En waar komt de steen vandaan? Versjes, verhalen en raadsels over de spullen in de kast. AVI-E3. Vanaf ca. 6,5 jaar.
Onderwerp
Kasten
Leesniveau
AVI 3, AVI E3
Titel
Een kijkje in de kast
Auteur
Riet Wille
Illustrator
Richard Verschraagen
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2014
41 p. : ill.
ISBN
9789058389596 (hardback)

Besprekingen

Gestart wordt met een kijkje in (een afbeelding van) de kast. Uit het openingsgedicht gekoppeld aan een bijbehorende illustratie blijken een heleboel voorwerpen in de kast te liggen: een hoed, een veer, kleurpotloden, een vogelnest, kaarsjes van een taart en een steen. Alle voorwerpen in de tekening, zeventien in totaal, aangevuld met de mot die zich ook in de kast bevindt, zijn genummerd en worden beschreven. De teksten zijn geschreven vanuit de voorwerpen zelf. Dit boek voor beginnende lezers valt op door de afwijkende opzet van veel leesboekjes voor deze doelgroep. Naast een ander formaat, ook inhoudelijk. Er is een afwisseling van poëzie, korte verhalen en raadsels, soms in versvorm, op AVI-E3. Wel interpunctie, geen hoofdlettergebruik. De bijpassende illustraties in collagevorm en linosneden zijn afwisselend en fijn als aanvulling op het geschreven woord. De achterflap spreekt van een heerlijk origineel boek. Dat wordt geheel gerechtvaardigd. Auteur en illustrator tonen in deze s…Lees verder

Een kijkje in de kast

Iedereen heeft wel een rommelkast in huis. Ze zit vol met spulletjes die niet meer gebruikt worden, maar die te mooi zijn om weg te doen. Of het zijn gewoon dingen waar je herinneringen aan hebt en die je wil bijhouden.

In dit boek nemen we een kijkje in zo'n kast. Elk voorwerp dat er in zit, heeft zijn geschiedenis. die wordt weerggeven in dichtvorm, in een raadsel of een kort verhaal. Het originele hiervan is dat alles verteld wordt vanuit het standpunt van het voorwerp. In het begin is dat even wennen, maar dat maakt het wel wat bijzonder. Het doelpubliek bestaat uit beginnende lezers en zij zullen wel plezier beleven aan dit boek, vooral door de grote variatie in stijl. Het taalgebruik is eenvoudig, krachtig en helder, maar toch boeiend.

Ook leuk is de inhoudsopgave. Geen saaie opsomming met verwijzing naar de desbetreffende pagina, maar een illustratie van de kast, met de voorwerpen er in. Bij elk voorwerp staat dan het paginanummer.

Het is ver…Lees verder

Over Riet Wille

Riet Wille (Gent, 9 april 1954) is een Belgische schrijver van kinderboeken.

Leven

Wille groeide op in een gezin van bloemisten, waar haar liefde voor de natuur ontstaat. Ze wilde iets doen met kinderen en taal, daarom studeerde ze logopedie in Gent en daarna neurolinguïstiek aan de VUB. Als logopediste ging ze werken met jonge kinderen met een ontwikkelingsachterstand en ontdekte de wereld van de kinderpoëzie.

Later ging ze kinderboeken schrijven. Ze schrijft vooral voor beginnende en moeilijke lezers, kinderpoëzie en liedjesteksten.

Werk

In 1984 debuteert Wille met een bundel versjes met als titel Zuurtjes en zoetjes. Later combineert ze haar schrijverschap met een parttime als logopediste op een school voor kinderen met leermoeilijkheden. Ze schrijft tal van boeken voor beginnende lezers en kinderen met leesproblemen. In deze boeken hecht ze veel belang aan de interactie tusse…Lees verder op Wikipedia

Suggesties