Besprekingen

Reünie van onzekere mannen

Boeken die u inspireren, animeren, affronteren of gewoon om te acclimatiseren. Drie studievrienden komen na veertig jaar in een cottage samen. Namen ze de juiste beslissingen, en waarom verdween Jacy zo plots uit hun leven? In Is er een kans combineert Richard Russo mysterie met een aangrijpende evocatie van onvermogen en spijt.

Voor Amerikanen van een bepaalde leeftijd staat de avond van 1 december 1969 in het geheugen gegrift. Zij zijn alvast het doelpubliek van de nieuwe roman van Richard Russo, over de herinneringen en de spijt van drie ouder wordende babyboomers die als kamergenoten aan de universiteit samen naar de loting voor de militaire dienst keken. Kreeg je een hoog cijfer, dan had je geluk en kon je doorgaan met je leven. Laag cijfer? Begin je maar voor te bereiden op Vietnam - of Canada.

Meer dan vier decennia later, tijdens een herfstweekend in 2015, komen de personages opnieuw samen, en nog altijd worstelen ze met de beslissingen die ze maakten in de nasleep van de loting. Zijn ze tevreden over wie ze geworden zijn? En zou Jacy, de rijke jonge vrouw op wie ze toen verliefd waren, hen op deze gevorderde leeftijd nog zien staan? Het is wellicht een onbeantwoordbare vraag. De reünie vindt plaats in een cottage op Martha's Vineyard waar ze het laatst samen waren, net na hun afstudere…Lees verder

Onder oude vrienden

Pulitzerwinnaar Richard Russo laat je struikelend laveren tussen verrassing en verbazing. Aan Er is een kans beleef je plezier.

Richard Russo (71) heeft in het kader van de hedendaagse literaire tijdgeest zowat alles tegen - leeftijd, velkleur en geslacht - en dat de hoofdpersonen van zijn roman drie 66-jarige blanke Amerikanen zijn, kan ook al bezwaarlijk als buitensporig wervend of hogelijk sexy worden beschouwd. Dat de drie nog steeds verliefd zijn op de herinnering aan een medestudente die op haar eenentwintigste spoorloos verdween maakt de zaken er niet beter op.

Toch is Er is een kans wel degelijk een fantastische roman. Je kunt je moeilijk voorstellen dat iemand er géén hopen leesplezier aan zal beleven. Lincoln, Teddy en Mickey, zoals de voormalige 'drie musketiers' heten ('één voor allen, allen voor één!'), komen al vierenveertig jaar te hooi en te gras samen, maar ditmaal is het ongewoon lang geleden: een klein decennium. Plaats van reünie is een huis dat Lincoln bezit - en ten gevolge van financiële trubbels wellicht binnenkort zal verkop…Lees verder

Traag worden de degens gekruist

Richard Russo roept drie musketiers terug uit pensioen. Ze moeten een laatste raadsel oplossen, een raadsel dat liefde heet.

Ze noemen zich de drie musketiers. Lincoln, Teddy en Mickey zijn al sinds hun studententijd aan elkaar verknocht. Hoewel er soms jarenlange hiaten zijn gevallen, zijn ze vrienden voor het leven. En nu ze de pensioengerechtigde leeftijd naderen, besluiten ze samen vakantie te vieren op Martha’s Vineyard, een eiland waar vooral rijkelui komen zomeren. Ooit spendeerde het drietal er zijn laatste studentendagen, vlak voor het echte leven begon. Teddy zou voor een vage academische carrière kiezen en Lincoln zag wel brood in vastgoed. Mickey wachtte een zwaarder lot: hij moest naar Vietnam en zou uiteindelijk naar Canada vluchten om aan de dienstplicht te ontsnappen. Pas na de amnestiewet van Gerald Ford mocht hij Amerika weer binnen, maar tegen dan was zijn leven al gesloopt – drugs, seks en rock-’n-roll hadden hun tol geëist. Een gezellig onderonsje op een eiland zal deugd doen.

Grote afwezige: Jacy, de vierde musketier, het meisje op wie ze alledri…Lees verder

De drie oud-studievrienden Lincoln, Teddy en Mickey houden een soort reünie op Martha’s Vineyard. Lincoln heeft daar een vakantiehuisje dat hij wil gaan verkopen, maar voordat het zo ver is komen de drie vrienden na veertig jaar weer voor een weekend samen. De vorige keer was ook hun vriendin Jacy erbij, maar die verdween aan het eind van de vakantietrip spoorloos. Waar ze is gebleven weet niemand, maar ze zijn haar nooit vergeten. Alle drie waren ze heimelijk verliefd op haar. Lincoln denkt nog steeds dat zijn plaatselijke buurman meer van de vermissing van Jacy af weet en gaat bij de inmiddels gepensioneerde politieman langs. Ook blijken de drie mannen elkaar toch niet zo goed te kennen als ze dachten. Heerlijke roman over vriendschap met een mysterie erin verwerkt, wat het boek spannend maakt. Russo weet de personages een ziel te geven, rake dialogen met humor, je gaat van de mannen houden. Eén tip, begin ‘s ochtends met lezen want je kunt dit boek niet meer wegleggen. Russo (1949)…Lees verder

Over Richard Russo

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Camille Gévaudan (K'm)

Richard Russo (Johnstown, 15 juli 1949) is een Amerikaanse schrijver die in 2002 de Pulitzer-prijs voor literatuur won voor zijn boek Empire Falls. Hij bewerkte Empire Falls zelf tot een geschikte versie voor verfilming in de gelijknamige miniserie uit 2005.

Russo studeerde aan de Universiteit van Arizona.

Bibliografie

  • Mohawk (1986)
  • The Risk Pool (1988)
  • Nobody's Fool (1993, Ned. vert. Allemans gek, 2017)) (Verfilmd in 1994 onder dezelfde naam)
  • Straight Man (1997)
  • Empire Falls (2001)
  • The Whore's Child and Other Stories (2002, korte verhalen)
  • Bridge of Sighs (2007)
  • That Old Cape Magic (2009)
  • Interventions (2012)
  • Elsewhere: A Memoir (2012, Ned. vert. Ergens anders, 2013)
Lees verder op Wikipedia