Min 1

Pieter Aspe (auteur)
Het vaste trio, Van In, Versavel en Martens, wordt geconfronteerd met de bijna rituele moord op een oude rijke bankier. Het spoor leidt naar een Griekse terreurorganisatie en de voorzitter van de raad van bestuur van de Bilderberggroep. Een majoor bij de militaire inlichtingendienst biedt zijn hulp aan.
Titel
Min 1
Auteur
Pieter Aspe 1953-2021
Taal
Nederlands
Parallelle titel
Min een
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Manteau Thriller, 2012 | Andere uitgaves
311 p.
ISBN
9789022327890 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

2 Boek - Pieter Aspe

Een bankier wordt dood aangetroffen in de tuin van een exclusief kasteelhotel. Van In en Versavel krijgen de verantwoordelijkheid over het moordonderzoek, dat hen leidt naar de al even machtige als obscure Bilderberg-groep.
Een kasteelmoord, terrorisme, de economische malaise in Europa en de op til lijkende Griekse tragedie: Aspe heeft voor 'Min 1' de actualiteit goed gevolgd. Zijn drang om zijn lezers in 300 bladzijden zoveel mogelijk informatie te verschaffen, gaat evenwel ten koste van de plot. Die hangt geregeld met haken en ogen aan mekaar. En ook het deus ex machina-procédé dat Aspe in zijn jongste boeken al meermaals uit de nood heeft geholpen, begint zijn spankracht te verliezen. 'Min 1' leest net iets te veel als de kruising tussen 'Economie voor dummies' en een luxereisbrochure.
De conciërge van kasteel Ten Berghe vindt op een ochtend in een bosje het lijk van graaf Hubert Snoy et d’Oppeurs. De moord lijkt meer op een soort executie. De vermoorde graaf zit met gespreide armen tegen een boom en midden in de handpalmen staat het woord 'Alecto' gekerfd. Het is de naam van één van de Erinyen of Furiën, wraakgodinnen uit de Griekse mythologie. Het is ook de naam van een pas opgerichte terreurorganisatie die tot doel heeft het onrecht te wreken dat Griekenland is aangedaan door Europa. Inspecteur Van In wordt gevraagd een discreet onderzoek in te stellen.
De vermoorde graaf is naast bankier ook een belangrijk adviseur bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Vrij vlug komt majoor Claus Zandvliet van de militaire inlichtingendienst zijn rol in het onderzoek opeisen. Verder blijkt dat de graaf lid was van de Bilderberggroep, een exclusieve club van invloedrijke mensen die jaarlijks bijeenkomen om de politieke en economische toestand in de wereld te bespreken. …Lees verder
Eenendertigste deel in de serie politieromans rond de Brugse commissaris Van In en zijn assistent Guido Versavel, en onderzoeksrechter Hannelore Martens, het vaste trio in de misdaadromans van Pieter Aspe. In dit deel worden zij geconfronteerd met de bijna rituele moord op een oude rijke bankier. Het spoor leidt naar een Griekse terreurorganisatie en de voorzitter van de raad van bestuur van de Bilderberggroep. Een majoor bij de militaire inlichtingendienst biedt hulp aan. Volgens het beproefde recept geschreven policier met veel dialogen, humor, sympathieke en overtuigende, maar ook na zoveel delen wat clichématige hoofdpersonen. Van Aspe werd al meermalen genomineerd en bekroond voor zijn misdaadromans die ook verfilmd werden voor televisie. Gebonden, normale druk.

Over Pieter Aspe

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door PieterDP

Pieter Aspe, pseudoniem van Pierre Anna Gaston Aspeslag, (Brugge, 3 april 1953 – aldaar, 1 mei 2021) was een Vlaams schrijver.

Levensloop

Pieter Aspe studeerde aan het Sint-Leocollege in Brugge. Hij was voltijds auteur sinds 1996. Daarvoor werkte hij onder andere als magazijnier, verkoper, seizoenagent bij de zeevaartpolitie, fotograaf en studiemeester. Hij was ook enkele jaren conciërge en koster van de Heilig-Bloedkapel in Brugge. In 1976 was hij kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen op de dissidente lijst 'Christen democraten' maar hij werd niet verkozen.

Werk

Pieter Aspe schreef misdaadromans met als hoofdpersonen hoofdinspecteur Pieter Van In en substituut (officier van justitie) Hannelore Martens, die in het debuutverhaal Het vierkant van de wraak zijn geliefde wordt. De meeste verhalen spelen zich in Brugge af, alhoewel 13, Ontmaskerd, Op Drift…Lees verder op Wikipedia