Boek
Nederlands

Het effect van Susan : roman

Peter Høeg (auteur), Femke Muller (vertaler)
+1
Het effect van Susan : roman
×
Het effect van Susan : roman Het effect van Susan : roman
Genre:
Titel
Het effect van Susan : roman
Auteur
Peter Høeg
Vertaler
Femke Muller
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Deens
Oorspr. titel
Effekten af Susan
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2015
348 p.
ISBN
9789029090605 (hardback)

Besprekingen

De toekomst van gisteren

Peter Høeg is terug van weggeweest. Al was hij nooit helemaal weg, en is hij ook niet helemaal terug.

Peter Høeg werd al in 1992, amper vier jaar na zijn debuut Voorstelling van de twintigste eeuw, een literaire vedette met Smilla's gevoel voor sneeuw. Een nieuw donker Scandinavisch moordmysterie schrijven had daarna voor de hand gelegen, maar Høeg vermeed angstvallig doorslagjes, en zocht rustig verder naar zijn eigen stem. Die stem bleek uiteenlopende registers aan te kunnen, maar De vrouw en de aap (1996),De stilte en het meisje (2006) en De kinderen van de olifantenhoeders (2010) werden allemaal lauw ontvangen.

Met Het effect van Susan keert Høeg nu expliciet terug naar het bekende pad. Net als Smilla Jaspersen is Susan Svendsen intelligent, creatief, dapper, aantrekkelijk én veelzijdig: ze kan niet alleen een koevoet hanteren, bromfietsen opvoeren en afluisterapparatuur traceren, ze maakt ook fantastische croissants, en ze doceert experimentele natuurkunde. Net als rond Smilla worden in haar buurt mensen vermoord.

Het begint in India, waar Susan haar lokale minnaar…Lees verder

Dit meeslepende boek van de Deense schrijver (1957, Kopenhagen; bekroond voor 'Smilla’s gevoel voor sneeuw' uit 1992) wordt na wat mindere boeken in de Deense pers onthaald als zijn grote comebackroman. De politieke thriller draait om het gezin van Susan, een natuurkundige en vertelster, haar man componist/dirigent Laban Svendsen en hun kinderen, de tweeling Harald en Thit. Als compensatie voor het kwijtschelden van een gevangenisstraf en repatriëring uit India moet Susan voor het Ministerie van Justitie, via haar gave dat iedereen haar ongevraagd snel van alles vertelt, de verslagen van de laatste vergaderingen van een geheime Toekomstcommissie in handen krijgen. Dit is een club van jonge specialisten uit verschillende disciplines, die vanaf de jaren zeventig met opmerkelijke precisie enkele belangrijke gebeurtenissen in de toekomst hebben voorspeld. Het wordt al snel duidelijk dat iemand anders dan de opdrachtgevers op hun dood uit is. De roman boeit door een mix van een afstandelij…Lees verder

Over Peter Høeg

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Soppakanuuna

Peter Høeg (Kopenhagen, 17 mei 1957) is een Deense schrijver van literaire fictie die zijn carrière begon als zeeman, danser en acteur.

Leven en werk

Peter Høeg groeide op in Kopenhagen, waar hij in 1984 zijn studie literatuurwetenschap aan de Universiteit van Kopenhagen afrondde. Hierna werkte hij onder andere als sportleraar en danser. In 1988 debuteerde hij met Forestilling om det tyvende århundrede (Voorstelling van de twintigste eeuw). Na deze roman en zijn tweede boek Fortællinger om natten (Nachtvertellingen) uit 1990 groeide de belangstelling voor zijn werk. Zijn grote doorbraak kwam in 1992 met zijn misdaadroman Frøken Smillas fornemmelse for sne (Smilla's gevoel voor sneeuw) waarvoor hij bekroond werd met de Glazen Sleutel. Deze wereldwijde bestseller werd in 1997 door Bille August verfilmd als Smilla's Sense of Snow. Ondanks het internationale succes besloot Høeg geen verdere verfi…Lees verder op Wikipedia