Boek
Nederlands
Titel
Brida
Auteur
Paulo Coelho
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Portugees
Oorspr. titel
Brida
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2008
238 p.
ISBN
9789029566278

Besprekingen

In deze roman, die meer dan een decennium geleden het licht zag maar die nu pas in vertaling toegankelijk is, vertelt de auteur het verhaal, of beter gezegd de zoektocht, van de Ierse Brida O'Fern, een geestesgenoot van Coelho, die net zoals hij de lange weg gaat om, zoals het heet, in Rome de 'Gave' te verwerven. Maar terwijl het bij de auteur om een echte pelgrimstocht te doen is die voert langs het "stervormige pad dat de Ingewijden moeten afleggen", heeft zij, naar eigen zeggen, haar Weg naar Rome in Ierland afgelegd, vanuit de overtuiging dat alle wegen leiden naar Rome en dat de Gaven overal gewekt kunnen worden. Wie zelf geen 'ingewijde' is zal nauwelijks begrijpen waar dit new age-scenario op slaat, maar alvast wordt daarmee aangegeven dat het verhaal zich nestelt in de sfeer van spiritualiteit en magie, en ook wel reïncarnatie, al is de reële wereld van spek en eieren, whisky, busreizen en telefoontjes nooit ver weg. Coelho is een meester in het combineren van natuurlijke en …Lees verder
Brida (21), een Ierse secretaresse bij een export-bedrijf, studeert in de avonduren letterkunde. Al jaren zoekt ze ook naar de zin van haar leven. Op haar zoektocht ontmoet ze een magiër in de Traditie van de Zon, en haar meester Wicca. Deze geeft haar onderricht in eeuwenoude, in de loop der tijd aangepaste heksenrituelen in de Traditie van de Maan. Hierdoor ontdekt Brida de kracht van kennis en emoties, en ontmoet ze haar Andere Deel. Ook ontwikkelt ze geleidelijk veel zelfkennis en haar Gave aan de wereld. Dit spirituele sprookje heeft de potentie van een bestseller, zoals veel werk van deze populaire, veelzijdige Braziliaanse schrijver (1947). Het grijpt, evenals zijn geroemde "De Alchemist" (1987), terug op hippie-ervaringen van de auteur en heeft christelijke accenten. De verhaalvorm is traditioneel; de roman speelt in de jaren tachtig van de twintigste eeuw. Gebonden, verzorgde uitgave, vrij kleine druk, intrigerend omslag.

Over Paulo Coelho

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door nrkbeta

Paulo Coelho (Rio de Janeiro, 24 augustus 1947) is een Braziliaanse schrijver, wiens werk in de gehele wereld wordt gelezen.

Levensloop

Paulo Coelho (1947) is in Rio de Janeiro geboren. Hij heeft rechten gestudeerd, maar hij is met deze studie gestopt toen hij merkte dat hij zijn studie verwaarloosde. Hij wilde zijn droom verwezenlijken om schrijver worden. Zijn vader beschouwde zijn vroege interesse in de literatuur als een vorm van afwijkend gedrag. Pogingen om hem te "genezen" versterkten echter zijn artistieke belangstelling, die hij uitleefde in de hippie-beweging van Brazilië. Zijn studie rechten staakte hij in 1970 om te gaan reizen door het Latijns-Amerikaanse continent, en naar Europa. Na een periode in Amsterdam, waar Coelho op zoek naar zichzelf is, verdiept hij zich onder andere in magie en occulte boeken.

Hij keert in 1973 terug naar Brazilië en gaat popsongs schrijven. Hij schrijft liedjes voor Raul Seixas,…Lees verder op Wikipedia