Boek
Nederlands

Feun en de zwarte magiër

Paul Kustermans (auteur)
+1
Feun en de zwarte magiër
×
Feun en de zwarte magiër Feun en de zwarte magiër

Feun en de zwarte magiër

In de reeks:
Feun; 4
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Feun is sjamaan van een prehistorische rendierstam, door iedereen gerespecteerd. Ze deelt een vuurplaats met Varn, haar grote liefde. Op een dag krijgen ze bezoek. De man stelt zich voor als de zwarte magiër. Hij boezemt ontzag in, maar Feun voelt aan dat zijn bedoelingen niet helemaal zuiver zijn. Dat blijkt ook wanneer het een na het ander fout gaat. Feun staat voor een dilemma.
Onderwerp
Sjamanisme, Oertijd
Titel
Feun en de zwarte magiër
Auteur
Paul Kustermans
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2009
181 p.
ISBN
9789022324257 (paperback)

Besprekingen

Paul Kustermans zet zijn epos over de oertijd verder. Met het vierde deel in deze cyclus zet hij een stap verder in de geschiedenis van de mensheid. Het rendiermeisje Feun is ondertussen sjamaan geworden. Zij deelt haar vuurplaats met Varn, haar vriend uit de vorige verhalen, en nu leider van de stam. De faam van Feun, die haar macht ontleent aan de aardmoeder, heeft zich blijkbaar uitgebreid tot buiten het territorium van de rendierstam. Als uit het niets duikt een vreemde magiër op, die opvalt door zijn zwarte huidskleur. Hij is op zoek naar de oergrot, waar Feun als enige toegang toe heeft. Net als in het derde deel, Feun en het wolvenmeisje (De Leeswelp 2008, nr. 1, p. 31), zaait de komst van de vreemdeling onrust. Tot verbijstering van de vredelievende rendierstam brengt hij dood, moord en onheil mee, maar zijn schuld valt moeilijk te bewijzen. Zijn bedoeling is duidelijk: hij aast op de totale macht over alle stammen, en daartoe probeert hij door te dringen tot de …Lees verder
Vierde deel* over de prehistorische rendierstam, met in de hoofdrol het meisje Feun. Ze is nu sjamaan van haar vredelievende stam en deelt de vuurplaats met haar grote liefde Varn, het stamhoofd. Op een dag krijgt de stam bezoek van een zwarte magiër. Feun voelt zijn kwade bedoelingen aan, maar kan niet voorkomen dat er van alles fout gaat. Feun ontdekt ook, dat haar sjamanengrot de ‘Ingang van de Aardmoeder’ blijkt te zijn. Ze wil deze ontdekking delen met alle stammen van de steppe, maar de zwarte magiër probeert de ontdekking voor zichzelf op te eisen. Een boeiend verhaal over het dagelijks leven van de prehistorische mens, waarin het bijgeloof en de rituelen een grote rol spelen. De verschillende karakters worden goed omschreven, en ook de couleur local komt prima uit de verf, alsof je er zelf middenin staat. Het taalgebruik is mooi en beeldend. De zinnen zijn niet te lang en gedrukt in een duidelijk lettertype. Dit deel is afzonderlijk te lezen van de voorgaande delen, maar verwi…Lees verder

Feun en de zwarte magiër

IJstijd. Hoofdpersoon is opnieuw de tot sjamaan verkozen Feun, dochter van Merrit de medicijnvrouw. Ze is gehuwd met de jager Varn, leider van de rendierstam. Een zwarte magiër reist vanuit het zuiden naar de steppen. Hij wil Feun ontmoeten, de jonge vrouw die macht heeft over de dieren. Na zijn komst gebeuren er ongelukken in de stam. De magiër, Kroman, komt om bij de instorting van de gletsjergrot. Na zijn dood nodigt Feun de jagers uit van de oerosstam, de wolvenstam en de mammoetstam. Ook ver wonende stammen uit het zuiden wordt gastvrij onthaald. Feun toont hun de grot met goudkleurig pyriet. Zo kunnen voortaan alle stammen gemakkelijk vuur maken. ‘Feun en de zwarte magiër’ is al het vierde deel van deze saga, maar kan apart worden gelezen. Voorheen verschenen ‘Feun en de vloek van de sjamaan’, ‘Feun en de geest van de rode dood’ en ‘Feun en het wolvenmeisje’. De namen klinken niet erg authentiek (Ferre, Darte, Durandee). Wordt vervolgd?


Over Paul Kustermans

Paul Emiel Corneel Kustermans (Kumtich, 16 juli 1936) is een Vlaams schrijver. Kustermans is gepensioneerd leraar Nederlands, maar hij is nog steeds een actief schrijver van jeugdboeken, waarvan er enkele bekroond werden, en van handboeken voor gebruik in het secundair onderwijs.

Prijzen

  • 1985 - Referendumprijs voor het Kinderboek, voor De langste weg
  • 1985 - Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen, goud voor De langste weg
  • 1985 - Kinder- en Jeugdjury Limburg: brons voor De langste weg
  • 1987 Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen, zilver voor Ik heb je herkend
  • 1988 - Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen, goud voor Timoe
  • 1993 - Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen, goud voor Oorlogsjaren
  • 1993 - Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Limburg, zilver voor Oorlogsjaren
  • 1995 - Prijs van de Kinder- en J…Lees verder op Wikipedia