Boek
Nederlands

Red de dolfijnen!

Patrick Lagrou (auteur), Marijke Meersman (illustrator)
Titel
Red de dolfijnen!
Auteur
Patrick Lagrou
Illustrator
Marijke Meersman
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2007
187 p. : ill.
ISBN
9789044807547

Besprekingen

In Japan is de wrede dolfijnenjacht heropend. Japanners zijn nu eenmaal wreed: zelfs de bezetting van Nederland-Indië wordt erbij gehaald ter staving. Een beroep op traditie moet de grote zakelijke belangen van vleesindustrie en dolfinaria verhullen. Bioloog Ben en zoon Marijn Jansen komen in het geweer: zij filmen samen met een Amerikaanse fotograaf de gruwelijke slachtpartijen om die aan de wereld te tonen. Nogal voorspelbaar allemaal, tot de tegenzetten van de boeven toe en meer wat de auteur verzint om het spannend te maken. Een ondanks het sympathieke doel, diermisbruik aan de kaak te stellen, clichématig verteld verhaal, met een enkele onlogische wending, onalledaagse woorden en soms domweg fout taalgebruik (wèl erg). Zesde boek in een nieuwe reeks van vijf over het dolfijnenkind Marijn*, dat gezien het ontbreken van een introductie niet als los deel gelezen kan worden. Met kaarten op de schutbladen. Vanaf ca. 12 jaar.

Red de dolfijnen!

Wanneer een Amerikaanse fotograaf in een Japanse havenstad getuige is van de afschuwelijke manier waarop dolfijnen er worden afgeslacht, wil hij de beelden aan de wereld tonen. Dit wordt hem echter op alle mogelijke manieren verhinderd. Gelukkig kan hij, in dit verhaal, een beroep doen op Ben Jansen en zijn zoon Marijn. Maar ook zij worden op alle mogelijke manieren tegengewerkt deze corrupte wantoestanden aan te klagen, laat staan er een eind aan te maken. Dit deel van ‘Het dolfijnenkind’ speelt zich in tegenstelling tot eerder verschenen verhalen uit de reeks niet af op het Amerikaanse continent maar in Japan. Dat is immers het land waar op hardhandige wijze met deze dieren omgesprongen wordt. De feiten die Patrick Lagrou voor dit boek gebruikte, hadden op datzelfde moment daar effectief plaats. Dankzij het internet en zijn contacten met de actievoerders via e-mail, kon hij de muur van stilte, die de organisatoren van deze slachtpartijen optrekken, doorbreken. Zo wist hij snel op de…Lees verder

Over Patrick Lagrou

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Patrick Lagrou (Brugge, 1 oktober 1949) is een Vlaams jeugdauteur. Hij is vooral bekend van de dolfijnenkindserie.

Biografie

Al op 18-jarige leeftijd doorkruiste Patrick Lagrou Amerika, Europa en Noord-Afrika in een rammelkar. Over die reizen maakte hij reportages en gaf diavoorstellingen. Nadien bleef hij verder rondreizen en filmreportages maken.

Op zijn reizen spraken vooral tropische eilanden en de wereld onder water hem aan. Hij gaf er in Vlaanderen meer dan 900 dia- en filmvoordrachten over. Zijn foto's en films werden internationaal bekroond, en hij schreef ook honderden artikels en boeken voor volwassenen.

Lagrou oefende enige tijd het beroep van advocaat uit. Ook was hij vele jaren duikinstructeur en leidde een aantal van hen zelf ook op tot duikinstructeur. Alleen, het schrijven bleef zijn leven beheersen.

In de jaren tachtig ging zijn aandacht steeds meer uit naar zijn twee opgroeiende doch…Lees verder op Wikipedia

Suggesties