Boek
Nederlands

De grote ramp

Patrick Lagrou (auteur), Siegfried Vynck (illustrator)
+1
De grote ramp
×
De grote ramp De grote ramp
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Titel
De grote ramp
Auteur
Patrick Lagrou
Illustrator
Siegfried Vynck
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2010
212 p. : ill.
ISBN
9789044814064 (hardback)

Besprekingen

Victoria is de hoofdpersoon, vanuit wie het verhaal wordt verteld. Samen met haar jongere broer Yoram en haar zusje Aisha beleeft zij spannende avonturen als gevolg van een klimaatramp die de aarde heeft getroffen. Eerste deel van de 'De klimaatreeks'. De natuur en het bovennatuurlijke spelen een belangrijke rol. Het verhaal speelt zich zowel in de Caraïben als in Europa af en heeft een verrassende wending aan het eind. De hoofdpersonen zijn bekend uit de serie 'Het Dolfijnenkind' van dezelfde auteur. Er zijn vijf dubbele pagina’s met illustraties in de vorm van plattegronden en een stamboom. Het taalgebruik is afgestemd op jongeren en er zijn veel dialogen en niet al te lange zinnen. Technisch goed leesbaar, met wat Vlaams taalgebruik. Inhoudelijk is het verhaal erg confronterend, de mensheid na de ramp wordt neergezet als ‘homo homini lupus’: de mens als wolf voor zijn medemens. Wat betreft realisme doet het boek niet onder voor de film ‘Le temps du loup’ van Michael Haneke. Een boe…Lees verder

De grote ramp

'De grote ramp' werd geschreven door Patrick Lagrou, de auteur van de populaire serie 'Het dolfijnenkind'. Dit boek is meteen het eerste deel van een nieuwe reeks die gelanceerd wordt onder de titel 'De Klimaatreeks'. Inhoudelijk bouwt het boek verder op 'Het dolfijnenkind'. De hoofdpersonages uit die reeks hebben plaats gemaakt voor de volgende generatie. Dolfijnenkind Marijn is ondertussen vader geworden van Victoria, Yoram en Aisha. Vooral  de ondernemende Victoria staat nu op de voorgrond. Het verhaal begint met de begrafenis van Victoria’s overgrootmoeder, mama Louka. Zij was de oudste en meest wijze vrouw van Long Island, het eiland in de Bahama’s waar Marijn een groot stuk van zijn jeugd doorbracht en waar hij zich later vestigde met zijn gezin. Victoria voelt een bijzondere verbondenheid met mama Louka, ook over de dood heen. Het is alsof Mama Louka haar kracht en kennis aan het meisje heeft doorgegeven en haar blijft raad geven.
Veel tijd om de oude vrouw een waardig af…Lees verder

Over Patrick Lagrou

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Patrick Lagrou (Brugge, 1 oktober 1949) is een Vlaams jeugdauteur. Hij is vooral bekend van de dolfijnenkindserie.

Biografie

Al op 18-jarige leeftijd doorkruiste Patrick Lagrou Amerika, Europa en Noord-Afrika in een rammelkar. Over die reizen maakte hij reportages en gaf diavoorstellingen. Nadien bleef hij verder rondreizen en filmreportages maken.

Op zijn reizen spraken vooral tropische eilanden en de wereld onder water hem aan. Hij gaf er in Vlaanderen meer dan 900 dia- en filmvoordrachten over. Zijn foto's en films werden internationaal bekroond, en hij schreef ook honderden artikels en boeken voor volwassenen.

Lagrou oefende enige tijd het beroep van advocaat uit. Ook was hij vele jaren duikinstructeur en leidde een aantal van hen zelf ook op tot duikinstructeur. Alleen, het schrijven bleef zijn leven beheersen.

In de jaren tachtig ging zijn aandacht steeds meer uit naar zijn twee opgroeiende doch…Lees verder op Wikipedia