Boek
Nederlands

De grote ommekeer

Patrick Lagrou (auteur), Siegfried Vynck (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Titel
De grote ommekeer
Auteur
Patrick Lagrou
Illustrator
Siegfried Vynck
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2011
195 p. : ill.
ISBN
9789044816136 (hardback)

Besprekingen

Wanneer door de klimaatveranderingen een orkaan hun huis op de Bahama’s verwoest heeft, moet Victoria samen met haar familie verhuizen. Samen met haar broertje, zusje, mama en oma gaat Victoria in Engeland wonen, in het dorpje Totnes. Daar trekken ze in bij Dusty en haar grootmoeder en overgrootmoeder. Victoria’s grootvader, die samen met haar vader doorreist naar België, kent de grootmoeder van Dusty. Zij zijn beiden beroemde professoren. De mensen in Totnes telen zelf hun groenten, gebruiken zo weinig mogelijk elektriciteit en hebben hun eigen munt. Op die manier voeren zij hun eigen strijd tegen de klimaatverandering. Victoria en haar familie willen er alles aan doen om deze manier van leven zoveel mogelijk te promoten. De eigenaars van de plaatselijke supermarkt en vleesindustrie geven zich echter niet zomaar gewonnen. Zij doen er alles aan om te voorkomen dat nog meer mensen die milieubewuste levensstijl oppikken en zijn er zelfs toe bereid geweld te gebruiken.
De grote o…Lees verder
Tweede deel van de Klimaatreeks* waarin aan de orde komt hoe de mensheid zich zal moeten aanpassen aan de gevolgen van een klimaatramp. De hoofdpersonen zijn verteller Victoria, haar broertje Yoram en zusje Aisha. Nadat de familie van Victoria is ontsnapt aan de gevolgen van de grote ramp in deel 1, worden zij gered en gaat de familie aan de slag om de wereld voor te bereiden op de gevolgen van de klimaatramp. Voorbeeld is daarbij een groep mensen in het Engelse Totnes, die al op een natuurvriendelijke manier leeft. Het verhaal wordt extra spannend gemaakt door de tegenwerking van gemene supermarkteigenaren. De lezer wordt al warm gemaakt voor het volgende deel van de serie waarin de familie een eigen project op zal gaan zetten in België en waarin Victoria wellicht weer haar vriend Robbe zal ontmoeten. De illustraties zijn vooral plattegronden van huizen, dorpen en reizen. Technisch en inhoudelijk goed leesbaar, veel dialogen en uitleg over onbekende gebruiken. Zeer geschikt voor jong…Lees verder

De grote ommekeer

'De grote ommekeer' is het tweede deel in 'De klimaatreeks' van Patrick Lagrou. Deze serie wordt op de achterflap van het boek een spin-off genoemd van 'Het dolfijnenkind' en speelt zich enkele decennia na deze reeks af. Centraal staan de kinderen van het vroegere dolfijnenkind Marijn Jansen en vooral dan diens oudste dochter Victoria. De opwarming van de aarde en de uitdagingen die dit voor de mens meebrengt, vormen de hoofdproblematiek van de boeken. Lagrou wil een jong publiek sensibiliseren voor de milieuproblematiek maar doet dit wel via spannende avonturenverhalen.
In deel 1 'De grote ramp' werden de Bahama’s, waar Marijn woont met zijn familie, getroffen door een verwoestende orkaan waardoor het leven van duizenden mensen drastisch verandert. In deel 2 komt de familie Jansen terecht in het Engelse dorpje Totnes waar een aantal milieubewuste mensen probeert om een ecologische samenleving op te bouwen. In beide delen verkent Patrick Lagrou ecologisch verantwoorde samenlevin…Lees verder

Over Patrick Lagrou

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Patrick Lagrou (Brugge, 1 oktober 1949) is een Vlaams jeugdauteur. Hij is vooral bekend van de dolfijnenkindserie.

Biografie

Al op 18-jarige leeftijd doorkruiste Patrick Lagrou Amerika, Europa en Noord-Afrika in een rammelkar. Over die reizen maakte hij reportages en gaf diavoorstellingen. Nadien bleef hij verder rondreizen en filmreportages maken.

Op zijn reizen spraken vooral tropische eilanden en de wereld onder water hem aan. Hij gaf er in Vlaanderen meer dan 900 dia- en filmvoordrachten over. Zijn foto's en films werden internationaal bekroond, en hij schreef ook honderden artikels en boeken voor volwassenen.

Lagrou oefende enige tijd het beroep van advocaat uit. Ook was hij vele jaren duikinstructeur en leidde een aantal van hen zelf ook op tot duikinstructeur. Alleen, het schrijven bleef zijn leven beheersen.

In de jaren tachtig ging zijn aandacht steeds meer uit naar zijn twee opgroeiende doch…Lees verder op Wikipedia