Titel
Het fotoboek
Auteur
Patricia Scanlan
Vertaler
Fanneke Cnossen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
With all my love
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, 2014
431 p.
ISBN
9789022570173 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Patricia Scanlan is een Ierse auteur die al meer dan veertig boeken schreef, waarvan de meesten uitgroeiden tot wereldwijde bestsellers. Daarnaast zet ze zich in voor volwassenen die moeilijk of niet graag lezen. Scanlan bedacht hiertoe het concept van de ‘Open Door Series’, een reeks eenvoudig geschreven boeken met een niet al te complexe plot. Naast Scanlan werkten auteurs als Marian Keyes, Roddy Doyle en Nick Hornby hieraan mee.
Het fotoboek, oorspronkelijk in 2012 verschenen als With All My Love, gaat over de relatie tussen een moeder (Valerie) en dochter (Briony), waarbij ook de schoonmoeder (Tessa) betrokken. Tussen Valerie en Tessa bestaan heel wat spanningen. Na een dramatisch voorval verhuist Valerie met haar peuter naar Dublin, waardoor Briony haar oma niet meer te zien krijgt. Briony heeft zich nooit vragen gesteld bij deze gebeurtenis, tot ze op een dag — ondertussen zelf moeder — een brief van haar oma ontdekt in een vergeeld fotoboek. Dit zet een hele …Lees verder
Briony, jonge Ierse moeder van een 4-jarig dochtertje, helpt in Spanje haar moeder met verhuizen. Uit een oud fotoalbum rolt een brief, die aan Briony is gericht, maar die haar nooit bereikt heeft. Na lezing komt Briony's verhouding met haar moeder Valerie in een heel ander licht te staan, evenals die met haar grootouders van vaderskant, die ze jaren niet gezien heeft. Wat nu, nog meer onenigheid tussen de generaties of is er ruimte voor verzoening? De auteur, oorspronkelijk bibliothecaris, nu fulltime schrijfster te Dublin, weet zelfs het meest onsympathieke personage uit haar verhalen nog iets van verzachtende omstandigheden mee te geven, zodat de algehele indruk er toch een is van Geloof, Hoop en Liefde, zonder sentimenteel te worden. Nadruk ligt op de jeugd van moeder Valerie in de jaren tachtig van de 20e eeuw, in een Ierland waar de seksuele moraal nog behoorlijk benauwend kon zijn. Vrij kleine druk.