Boek
Nederlands

Meester van de zwarte molen

+1
Meester van de zwarte molen
×
Meester van de zwarte molen Meester van de zwarte molen

Meester van de zwarte molen

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Als twaalfde leerling belandt Krabat op de molen van de Meester: een leerschool van zwarte kunst.
Titel
Meester van de zwarte molen
Auteur
Otfried Preussler
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Krabat
Editie
23
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2009
220 p., [16] p. pl.
Aantekening
Filmeditie
ISBN
9789047702665 (paperback)

Besprekingen

Als twaalfde leerling belandt Krabat (14) op de molen van de Meester: een leerschool van zwarte kunst. Veel van wat daar gebeurt, staat hem tegen. Het boek bestaat uit drie delen: eerste jaar (twaalf hoofdstukken), tweede jaar (negen hoofdstukken) en derde jaar twaalf hoofdstukken). De onderverdeling in zoveel hoofdstukken maakt het boek prettig leesbaar. In veel sterkere mate echter bepaalt de inhoud de leesbaarheid. Het verhaal is spannend, geheimzinnig, griezelig en ontroerend. Al speelt het in Saksen omstreekt 1900, toch is het tijdloos, omdat het thema van alle tijden is. Dat thema is de strijd tussen goed en kwaad, waarbij het kwaad de macht bezit. Die macht weerstaat Krabat, niet als superheld, maar als 'gewoon' mens, vaak vol angst. Het boek appelleert aan het beste in ieder mens zonder valse sentimenten. Het is een boek vol hoop. Filmeditie* met een katern kleurenfoto's uit de film en een op het omslag. Vanaf ca. 13 jaar.

Over Otfried Preussler

Otfried Preußler (Reichenberg, Tsjechoslowakije, 20 oktober 1923 – Prien am Chiemsee, 18 februari 2013) was een Duitse kinderboekenschrijver. Zijn bekendste boek in België en Nederland is Meester van de zwarte molen (oorspronkelijke titel: Krabat). Voor dit boek kreeg hij in 1973 de Zilveren Griffel.

Biografie

Preußler werd op 20 oktober 1923 geboren in het toen Duitstalige Reichenberg in Bohemen (tegenwoordig Tsjechië). Na zijn eindexamen moest hij in 1942 dienen aan het oostfront, waar hij in 1944 door soldaten van het Rode Leger gevangen werd genomen en als krijgsgevangene naar de Sovjet-Unie overgebracht. Hier leerde hij de Russische volksverhalen goed kennen, die hij later verwerkte in zijn boeken. In juni 1949 kwam hij vrij. Datzelfde jaar trouwde hij met Annelies Kind. Vanaf 1953 werkte hij als leraar op een school in Rosenheim. In 1970 gaf hij het leraarschap op om zich volledig aan het schrijven van kinder…Lees verder op Wikipedia