Boek
Nederlands
In de straten van Caïro wijzigt een heftige opstand de loop van de geschiedenis. Mariam en Khalil, twee jonge activisten, worden meegesleept in het politieke vuur. Hun leven zal nooit meer hetzelfde zijn.
Titel
De stad wint altijd
Auteur
Omar Robert Hamilton 1984-
Vertaler
Pon Ruiter
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The city always wins
Uitgever
Amsterdam: Hollands Diep, © 2017
335 p.
ISBN
9789048835263 (paperback)

Besprekingen

Bloedstollende roman over de Arabische Lente

Wie aan de Arabische Lente denkt, herinnert zich allicht vooral het gitzwarte drama dat zich in enkele Arabische landen voltrok na de aanvankelijk veelbelovende demonstraties. Repressieve regeringsleiders werden vervangen door regimes die het volk nog steviger in een wurggreep hielden. Inmiddels zijn talrijke boeken geschreven die de tragiek van de revolutie reconstrueren, maar zelden laten die zo'n verpletterende indruk achter als de debuutroman De stad wint altijd van Omar Robert Hamilton.

De stad wint altijd volgt het idealistische duo Khalil en Mariam, een Amerikaanse Palestijn en een Egyptische activiste, die tijdens de protesten door de straten van Caïro razen en vanuit een vervallen gebouw via een podcast verslag doen van de volksopstand - een revolutie die een gouden toekomst beloofde, maar onherstelbare barsten ging vertonen toen de eerste doden vielen.

De roman begint als een bloedstollend dagboek. Het eerste verslag (9 oktober 2011) is meteen een gedetailleerde weergave van de chaos als Mariam het tellen van de levenloze lichamen niet meer kan bijhouden. Verwondingen ('zijn kleren zijn gescheurd en zitten onder het bloed door het gekartelde metaal van de rupsbanden van een tank') worden expliciet beschreven, evenals de wanhoop van nabestaanden ('laat dat verrichten van sectie maar zitten, we moeten onze kinderen begraven').

Het ongemak blijft niet bij de bloederige details, het seksuele geweld tegen…Lees verder

Wie kent ze niet, de beelden van de Egyptische revolutie die zich concentreerde op het Tahrirplein in Caïro. De revolutie als gevolg van de Arabische lente, die begon in Tunesië in 2011, is de achtergrond van dit boek. Een stel, Mariam en Khalil, beweegt zich door de straten van Caïro in vlammen. Bloederige drama's en mateloos geweld worden in detail beschreven. Mubarak is afgezet en het leger heeft de macht overgenomen. Mariam en Khalil beheren een website en geven een blad uit om de revolutie te ondersteunen. De lezer weet waartoe deze revolutie geleid heeft, maar er ging een golf van hoop door het land en vertrouwen in een goede toekomst. De rol van de Moslim Broederschap was essentieel. De roman maakt op een zeer indringende manier duidelijk hoe gruwelijk deze ongelijke strijd was. Het schetst een beeld van binnenuit, dat hard bij de lezer binnenkomt. In chronologische volgorde, als in een dagboek, worden de ontwikkelingen verteld. Het boek gaat de facto over opofferingsgezindheid…Lees verder