Boek
Nederlands
Thomas Heiselberg, een briljante en ambitieuze marktonderzoeker, zet in het Berlijn van de jaren dertig alles op het spel om succesvol te worden. Een nieuw bewind is aan de macht in Duitsland en Thomas beseft dat hij zijn talenten moet inzetten om te overleven in het Derde Rijk. Op dat moment staat in Leningrad de Joodse Aleksandra Vajsberg voor een onmenselijke keuze. Haar ouders zijn door de com
Titel
Goede mensen
Auteur
Nir Baram
Vertaler
Hilde Pach
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Hebreeuws
Oorspr. titel
Anasjiem toviem
Editie
4
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2012
512 p.
ISBN
9789023468264 (paperback)

Besprekingen

Thomas Heiselberg werkt als reclameman voor een Amerikaanse firma in Berlijn in de jaren dertig. Hij is gescheiden en woont bij zijn oude moeder in. Vanwege zijn strategisch inzicht en mensenkennis wordt hij door het ministerie van Buitenlandse zaken met de taak belast om een uitgebreid rapport te schrijven over de Poolse ziel, ter voorbereiding van de invasie in september 1939. In diezelfde jaren dertig, maar dan in Leningrad, leeft Aleksandra Vajsberg onder enorme druk: haar ouders en broers worden opgepakt door de NKVD, de voorloper van de KGB. Aleksandra wordt door haar geliefde, zelf lid van de geheime inlichtingendiensten, voor de keus gesteld: ofwel ondergaat ze hetzelfde lot als de rest van haar familie, ofwel collaboreert ze met de NKVD. Ze kiest voor het laatste, en wordt een wel heel erg vlijtige ondervraagster.
Het verhaal over Thomas Heiselberg wisselt netjes af met dat van Aleksandra, totdat beiden elkaar ontmoeten in Brest, op de grens van de Sovjet-Unie en het Der…Lees verder
Spelend tussen de Kristallnacht in 1938 en de Duitse inval in de Sovjet-Unie in 1941 kent deze roman twee hoofdpersonen. Het zijn de Duitse, ambitieuze marktonderzoeker Thomas Heiselberg en de Russische Sasja Wajsberg, dochter van joodse intellectuelen. Hij maakt een marktmodel van de Polen, zodat dan kan worden besloten wat met deze Untermenschen te doen. Zij wordt een verklikster van haar ouders en brengt het tot kundig ondervraagster bij de NKVD. Beiden hebben hun redenen voor deze collaboratie. Beiden moeten ermee in het reine zien te komen. Meanderend tussen Berlijn, Leningrad, Lublin en Brest getuigt deze vlot geschreven roman over collaboratie van kundig onderzoek. Dit is de eerste vertaalde roman van de Israëlische schrijver (1977) in Nederland. Normale druk.

Over Nir Baram

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Heinrich-Böll-Stiftung from Berlin, Deutschland

Nir Baram, Hebreeuws: ניר ברעם, (Jeruzalem, 2 juni 1976) is een Israëlisch schrijver. Daarnaast zet hij zich in voor de politieke rechten van Palestijnen en buitenlandse werknemers in Israël.

Hij is de zoon van Uzi Baram, en kleinzoon van Moshe Baram, beide voormalige ministers van de Israëlische Arbeidspartij.

Nir Baram studeerde Hebreeuwse literatuur aan de Universiteit van Tel Aviv. Hij rondde zijn bachelor af in 1994.

In 2010 brak hij wereldwijd door met zijn grote historische roman Anasjiem toviem ('Goede mensen'), die inmiddels in 14 talen is vertaald. Hij geldt als de meest getalenteerde Israëlische schrijver van zijn generatie, en wordt wel gezien als de ‘opvolger’ van schrijvers als Amos Oz (1939-2018) en David Grossman (1954), die zich eveneens politiek uitspreken.

Romans en Non-fictie

Nir Baram schreef vier romans, waarin hij laat zien hoe cynisch de moderne wereld in elkaar zit. …Lees verder op Wikipedia