Boek
Nederlands

Alles wat je lief is

Nicola Yoon (auteur), David Yoon (illustrator), Esther Ottens (vertaler)
Omdat Maddy (18) een ziekte van het afweersysteem heeft, leeft ze geïsoleerd. Maar ze krijgt een nieuwe buurjongen die contact met haar zoekt. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Alles wat je lief is
Auteur
Nicola Yoon
Illustrator
David Yoon
Vertaler
Esther Ottens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Everything, everything
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2016
320 p. : ill.
ISBN
9789045119090 (paperback)

Besprekingen

Maddy is 18 jaar geworden. Ze is nog nooit buiten geweest, omdat zij lijdt aan een zeldzame aangeboren immuunziekte, het bubble boy-syndroom, wat inhoudt dat ze allergisch is voor bijna alles in de wereld. Ze leeft in Los Angeles in een aangepast, steriel huis, met als enig contact haar moeder, die arts is, en een verpleegster, die elke dag langskomt. Haar vader en broertje zijn bij een tragisch ongeval overleden toen Maddy nog een baby was. Maddy volgt school via online lessen en houdt zich verder bezig met het lezen van boeken. Omdat ze niet beter weet, is ze niet echt ongelukkig met haar leven. Dan komt er een nieuwe buurjongen naast haar wonen. Voor zijn liefde is Maddy uiteindelijk bereid om alles op te offeren, ook haar leven. Een ontroerend debuut, vlot te lezen, vol spanning en humor, in een mooie lyrische stijl. In de tekst zijn vele tekeningen, doedels, e-mails, lijstjes en dagboekfragmenten verwerkt. Het verhaal heeft een verrassend einde en sympathieke, geloofwaardige kara…Lees verder

Alles wat je lief is

Wat doe je als je verliefd wordt op de nieuwe buurjongen, maar je huis niet uit kunt? Madeline is allergisch voor de wereld. Ze lijdt aan een zeldzame immuunziekte en komt al zeventien jaar het huis niet uit. Ze leeft letterlijk in een cocon, geïsoleerd van de buitenwereld. Binnen is het klimaat geregeld en de lucht wordt continu gefilterd. Wie het huis binnen wil, moet door een sluis en wordt helemaal ontsmet. Af en toe komt haar leraar langs, maar verder volgt ze afstandsonderwijs. Gelukkig is haar moeder arts en wordt ze nauw opgevolgd door haar verpleegster Carla. Dan krijgen ze nieuwe buren. Maddy observeert het gezin en wordt verliefd op Olly, een jongen van haar leeftijd. Ze maken kennis met elkaar, eerst online, maar dan ook in het echt, dankzij Carla die haar wel wat van het leven gunt. Ondanks Maddy's ziekte en isolement, groeien de twee naar elkaar toe. Maddy zet alles op het spel om met Olly samen te zijn. 

Hoewel het romantische boek past op de chicklit-legg…Lees verder