Boek
Nederlands

Van top tot teen

Michèle Longour (auteur), Guillaume Decaux (illustrator), Lucie Durbiano (illustrator)
Met veel kleurrijke tekeningen en beweegbare onderdelen worden allerlei wetenswaardigheden over het menselijk lichaam verteld. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Menselijk lichaam
Titel
Van top tot teen / Michèle Longour ; ill. Lucie Durbiano en Guillaume Decaux
Auteur
Michèle Longour
Illustrator
Guillaume Decaux Lucie Durbiano
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le corps
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2003
[26] p. : ill.
ISBN
90-76830-14-2

Besprekingen

De boeken in de 'Kididoc'-serie bieden informatie over een stukje realiteit aan, in zo divers mogelijke vormen: korte tekst, vraag en antwoord, luikjes, strip, overzichtstekeningen, etc. Van top tot teen over het lichaam is bijzonder geslaagd omdat ze een hoog gehalte aan informatie en (inter)activiteit biedt. Een voorbeeld: de pagina 'aanval op je lichaam' bestaat uit drie componenten. Een grote, herkenbare tekening toont een ziek kind te bed dat onderzocht wordt door een dokter. Links onderaan kun je een dokterstas openen waarin standaardinstrumenten worden verklaard. Rechts onderaan bevindt zich een miniboekje dat de werking van microben, witte bloedlichaampjes en antilichamen uitlegt en illustreert. Het hoge informatiegehalte vertaalt zich verder in vele vraagspelletjes, lijstjes, gedetailleerde overzichtstekeningen van het lichaam en strips met veel tekst onder de plaatjes. De uitflapbare strip in het midden toont zowel een leuke overzichtstekening van een speeltuin als ee…Lees verder
In dit thematische boek over het menselijk lichaam komen verschillende onderwerpen aan bod. Aan de orde komen ondermeer huid, spieren, het skelet, gezond eten, zintuigwen etc. De bladzijdevullende en in vrolijke kleuren waterverf uitgevoerde illustraties hebben iets stripachtigs en zijn deels naïef realistisch en deels gefantaseerd. De tekst is verweven met de illustraties. Een prentenboek met verrassende elementen zoals uit- en opklapbare en schuifbare delen. Hierdoor is het boek ook tegelijkertijd wat kwetsbaar. De grote hoeveelheid informatie bevat hier en daar te moeilijke woorden (microben, triceps, proteïnes) voor de doelgroep. Een informatief boek dat (in klassenverband) ook als basis kan dienen voor een thema over het menselijk lichaam. Als kijkboek geschikt vanaf ca. 4 jaar.