Dwarsligger
Nederlands

De grote vrouw

Meir Shalev (auteur), Ruben Verhasselt (vertaler)
Een waterbouwkundig inspecteur in Israe͏̈l vertelt over zijn werk in de Negev-woestijn en over zijn opgroeien tussen vijf vrouwen.
Onderwerp
Israël
Titel
De grote vrouw
Auteur
Meir Shalev
Vertaler
Ruben Verhasselt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Hebreeuws
Oorspr. titel
Be-veto ba-midbar
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Dwarsligger, 2010
787 p. ; 12 cm
ISBN
9789049800567 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Refael Maier is de laatste nog levende man in zijn familie. Hij groeit bij 'de grote vrouw': de som van een vrekkerige grootmoeder, een levenslustige en een door zelfverwijt verteerde tante, een spottende zuster en een boekenverslindende moeder. Hun mannen zijn bij merkwaardige ongelukken om het leven gekomen. Refael wacht zijn lot dan ook gelaten af, terwijl hij vertelt over zijn jeugd in Jeruzalem, zijn vriend de steenhouwer Avraham, het blindeninstituut, de dierentuin en het gekkenhuis. Ook zijn ex-vrouw vergeet hij niet. De roman is een kaleidoscoop van boeiende verhalen, waarbij vooral menselijke drijfveren centraal staan. Het gaat over liefde, verlangen en ijzeren familiebanden. Shalev (1948), Israëls populairste auteur van dit moment, zet in zijn roman vooral dat laatste centraal, met al zijn positieve en negatieve kanten. De karakters worden fraai uitgewerkt en met de nodige zachte humor becommentarieerd. De stijl is glashelder, geen woord te veel. Uitgave in zakformaat op dun…Lees verder

Over Meir Shalev

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Geen machineleesbare auteur aanwezig. Op basis van auteursrechtclaims wordt auteur Beny Shlevich aangenomen.

Meir Shalev (Hebreeuws: מאיר שלו) (Nahalal, 21 juli 1948 – Alonei Abba, 11 april 2023) was een Israëlische schrijver.

Hij is bekend geworden door zijn ironische sketches op de Israëlische radio en televisie. Nadat hij de televisie vaarwel zei, begon hij aan zijn schrijverscarrière. Zijn eerste boek kwam in Nederland uit in 1989 onder de titel 'Russische roman'.

Shalev schreef ook non-fictie en kinderboeken.

Prijzen

  • Juliet Club Prize (Italië)
  • Chiavari (Italië)
  • Entomological Prize (Israël)
  • WIZO Prize (Frankrijk, Israël, Italië)
  • Brenner Prize, Israëls hoogste literaire onderscheiding voor Een duif en een jongen.

Boeken

Fictie