Boek
Nederlands

Zeven manieren om een kat te doden

Matías Néspolo (auteur), Brigitte Coopmans (vertaler)
Gringo (ik-figuur) en Chueco (beiden ca. 19) proberen te overleven in een sloppenwijk van Buenos Aires. Na een ondoordachte misstap raken ze verzeild in een spiraal van escalerend geweld. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Zeven manieren om een kat te doden
Auteur
Matías Néspolo
Vertaler
Brigitte Coopmans
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Siete maneras de matar a un gato
Editie
1
Uitgever
Breda: De Geus, 2011
222 p.
ISBN
9789044517385 (hardback)

Besprekingen

‘Ik hoor een geluid als van een dor takje dat breekt’, vertelt het hoofdpersonage Gringo op de eerste pagina van Zeven manieren om een kat te doden. Wat knakt is de nek van een kat. Vervolgens vilt Gringo’s vriend Chueco het beestje en legt hij het op de barbecue. Het is dus meteen duidelijk dat de debuutroman van de Argentijn Matías Néspolo niet geschikt is voor lezers met een gevoelige maag. We bevinden ons in een van de door drugs, geweld en prostitutie geteisterde villas miseria rond Buenos Aires. De wet van de krottenwijk is natuurlijk dat het makkelijker is om erin te verzeilen dan om er levend weer uit te raken. Dat laatste is Gringo’s droom, en zo doet Zeven manieren om een kat te doden denken aan Fernando Mereilles’ gelauwerde film Cidade de Deus (2002), waarin de jonge Buscapé de dodendans in een Braziliaanse favela probeert te ontspringen. 
Ook al is Néspolo’s verhaal misschien niet bijster origineel, het is alleszins erg handig en zelfs met…Lees verder
Gringo (ik-figuur) en zijn vriend Chueco (beiden ca. 19) wonen in een sloppenwijk van Buenos Aires. Terwijl ze vechten om te overleven, vullen ze hun dagen met roken en drinken en ze villen af en toe een kat om op te eten. Hun leven verandert echter drastisch wanneer Chueco het plan opvat om de plaatselijke caféhouder te beroven. Ze raken onlosmakelijk verstrikt in de harde wereld van drugs, prostitutie en corruptie, waar weinig plaats is voor medeleven, liefde of loyaliteit. Niets is nog wat het lijkt, ook niet de ontmoeting met een verloren gewaande vriend. Uiteindelijk raken de jongemannen verzeild in een niets ontziende bendeoorlog, waaruit geen ontsnapping mogelijk lijkt. Een bloedstollend debuut, waarin de gebeurtenissen elkaar in een razend tempo opvolgen. De stijl is strak, rauw en treffend en grijpt de lezer bij het nekvel. De meedogenloze wereld waarin de personages zich bewegen wordt tastbaar in elke zin. De vertaling leest meestal overtuigend, maar laat af en toe steken va…Lees verder