Besprekingen

Bundel met 75 volkssprookjes die door mensen afkomstig uit veertig verschillende cultuurgroepen vanuit heel de wereld meegebracht werden naar België en Nederland. De bekende Vlaamse antropologe verzamelde al deze niet-verkinderlijkte, volwassen verhalen, waaruit erotiek, geweld en dood niet weggesneden zijn en waarin vrouwen een interessante rol spelen. De sprookjes zijn onderverdeeld in zes hoofdstukken: Cinderella's en andere uitgebuite dochters; Een dier als bruid of bruidegom; Bloeddorstige verwanten; Ghouls, duivels en heksen; Slimme dappere meisjes en vrouwen; Liefde en lust. Binnen een hoofdstuk lijken de verhalen soms wel heel erg op elkaar. Een aantal sprookjes werden al eerder opgenomen in de bundels 'Vuil vel' (2015)* en 'Bloei' (2010)**. De verhalen zijn geschreven in een vlot leesbare stijl. Elk sprookje is geïllustreerd met een bijpassende zwarte linosnede. In een lange inleiding wordt verteld over de herkomst van de sprookjes. In een nawoord wordt bij elk sprookje een b…Lees verder

Over Marita De Sterck

Marita de Sterck (Antwerpen 16 augustus 1955) is een Vlaamse schrijfster.

Biografie

Marita de Sterck studeerde perswetenschappen, antropologie en talen. Aan de bibliotheekschool van Gent doceert ze literatuur en antropologie. Ze geeft ook workshops aan jongeren: verhalen schrijven. Met reisverhalen debuteerde ze en heeft ondertussen al een 40-tal titels gepubliceerd: boekjes voor beginnende lezers, informatieve boeken over ander culturen, jeugdromans, prentenboeken, makkelijk-lees-verhalen, boeken over jeugdliteratuur.

Er loopt een lijn van de groeirituelen en de inwijdingsverhalen die ze als antropoloog bestudeert naar haar eigen jeugdromans. Een terugkerend thema in haar werk is hoe je kunt leren liefhebben zonder jezelf te verliezen. Ook de kracht van het vertellen en de ingewikkelde relaties tussen de generaties duiken vaak op.

Bibliografie

RST