Valavond

Marita De Sterck (auteur)
+1
Valavond
×
Valavond Valavond
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Titel
Valavond
Auteur
Marita De Sterck
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2014
254 p.
ISBN
9789045117300 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

1935. Tegen de achtergrond van de naderende oorlog in Duitsland begint Mona (16, ik-figuur) als serveerster in een uitzuipkot in het Vlaamse Mariaburg, waar ze leert luisteren naar klanten en knoeien met drankjes. Ze wordt verliefd op bakker Stan, maar hij kijkt alleen naar Marieke. Marieke moet kiezen tussen Stan en zijn neef Fons, die zo op elkaar lijken, maar toch zo anders zijn. Als de oorlog en de Jodenhaat Mariaburg bereiken, wordt het schemergebied tussen goed en fout in het dorp op scherp gezet, evenals de verhoudingen tussen de personages. Marieke weet meteen aan welke kant ze staat, geholpen door Mona die de in het café verkregen informatie doorspeelt. Stan zwijgt liever. Heeft Marieke de verkeerde man gekozen? Op een verschrikkelijke avond maakt Mona de keuze voor haar, met verstrekkende gevolgen. Indringende, goed geschreven roman voor jongeren en volwassenen, die aanzet tot nadenken over goed en kwaad en de vraag hoe ver je mag gaan om je dierbaren en jezelf te redden. Ve…Lees verder

Valavond

Mona, die eigenlijk Jeanne heet, is zestien jaar en woont in Mariaburg, in de buurt van Antwerpen. Het zijn harde tijden en Mona gaat op zoek naar werk. Ze biedt zich aan bij Madame Angèle, die het café De Londres uitbaat. Het café staat bekend als een ‘uitzuipcafé’: er wordt volop met drankjes geknoeid en de mannen wordt vakkundig geld afgetroggeld.

Voor Mona is alles volledig nieuw. Ze was tot nu toe een onschuldig en naïef meisje en komt in een harde en dubieuze wereld terecht.

Mona wordt verliefd op bakkerszoon Stan. Jammer genoeg is het niet wederzijds, Stan heeft immers een oogje op Marieke. Het wordt nog wat complexer als Marieke niet kan kiezen tussen Stan en zijn neef. Deze situatie zorgt voor heel wat intriges, waardoor je als lezer al snel meeleeft met elk personage.

Doorheen het verhaal maken we ook kennis met de andere bewoners van het dorp. Zo heb je de bazige en bemoeizuchtige moeder van Stan, Germaine. Er is de vaste klant van Café D…Lees verder

Over Marita De Sterck

Marita de Sterck (Antwerpen 16 augustus 1955) is een Vlaamse schrijfster.

Biografie

Marita de Sterck studeerde perswetenschappen, antropologie en talen. Aan de bibliotheekschool van Gent doceert ze literatuur en antropologie. Ze geeft ook workshops aan jongeren: verhalen schrijven. Met reisverhalen debuteerde ze en heeft ondertussen al een 40-tal titels gepubliceerd: boekjes voor beginnende lezers, informatieve boeken over ander culturen, jeugdromans, prentenboeken, makkelijk-lees-verhalen, boeken over jeugdliteratuur.

Er loopt een lijn van de groeirituelen en de inwijdingsverhalen die ze als antropoloog bestudeert naar haar eigen jeugdromans. Een terugkerend thema in haar werk is hoe je kunt leren liefhebben zonder jezelf te verliezen. Ook de kracht van het vertellen en de ingewikkelde relaties tussen de generaties duiken vaak op.

Bibliografie

RST