Boek
Nederlands

Beest in bed : negen echte volkssprookjes

Marita De Sterck (samensteller), Jonas Thys (illustrator)
+1
Beest in bed : negen echte volkssprookjes
×
Beest in bed : negen echte volkssprookjes Beest in bed : negen echte volkssprookjes

Beest in bed : negen echte volkssprookjes

Genre:
De oorspronkelijke, ongekuiste teksten van en informatie over negen volkssprookjes: Belle en het Beest, Assepoester, Bontepels, Roodkapje, De schone slaapster, De Kikkerkoning, Raponsel, Blauwbaard, en Sneeuwwitje.
Titel
Beest in bed : negen echte volkssprookjes / verzameld en naverteld door Marita De Sterck ; met prenten van Jonas Thys
Samensteller
Marita De Sterck
Illustrator
Jonas Thys
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2012
190 p. : ill.
ISBN
9789085423539 (hardback)

Besprekingen

Seks en doodslag voor het slapengaan

Incestueuze koningen, een geil Roodkapje en meisjes die hun tenen afhakken om toch maar een prins te strikken. Vergeet de suikerzoete Disneyverhalen, jeugdschrijfster Marita de Sterck (57) geeft sprookjes hun oerkracht terug.

Wist u dat Sneeuwwitje niet altijd passief in een glazen kist lag te wachten tot een prins haar wakker kwam kussen? Ooit was er een tijd dat ze een spannend leven als roversbruid verkoos boven een gouden kooi. Maar dat was voor Walt Disney zich ermee begon te moeien. "Sprookjes zijn onder het mom van kindvriendelijkheid volledig verkleuterd, gecensureerd en veel van hun betekenis kwijtgeraakt", zegt jeugdschrijfster Marita de Sterck. In het boek Beest in bed herstelt de jeugdschrijfster/antropologe de oudere sprookjesversies in ere, inclusief erotiek en geweld. Zoon Jonas Thys (27) leverde prachtige, expliciete illustraties.

Een beest dat jonge meisjes met zijn hoeven vermoordt, duiven die ogen komen uitpikken: krijgen kinderen geen nachtmerries van uw verhaal-tjes-voor-het-slapengaan?

Marita de Sterck: "We moeten stoppen met de jeugd onnodig en langdurig te pamperen, met de vertrutting van de kindercultuur. Deze verhalen werden lang geleden ook aan kinderen verteld, aa…Lees verder

Marita de Sterck kiest voor de heruitgave van negen volkssprookjes waarin de ‘rauwheid’ nog intact is. Als kind ervoer ze de rauwste verhaalelementen als het ‘zout en peper’ die haar uit de soep werden gehaald omdat ze schadelijk waren voor de ‘tere kinderziel’. Die kinderziel heeft vandaag geen nood aan bescherming, maar aan ‘verhalen die ontregelen en ontzekeren’. Beest in bed geeft De Stercks persoonlijke kindbeeld weer, niet alleen in de inleiding en het nawoord, maar ook impliciet in de selectie en de ‘navertelling’ van de sprookjes zelf. Het boek laat lezers stilstaan bij historische kindbeelden, hun eigen kindbeeld en de invloed ervan op hun appreciatie van sprookjes.
De verhalen danken hun slagkracht deels aan de manier waarop zowel de ‘navertelster’ als de illustrator inspelen op de kennisachtergrond van de lezer. Afhankelijk van hun voorkennis zullen lezers meer of andere betekenissen aan de volkssprookjes toekennen. De Sterck koos overwegend voor volksverhalen met…Lees verder
Bundel met negen volkssprookjes, die door de eeuwen heen zodanig werden aangepast, dat ze geschikt werden om aan kinderen te vertellen. In die verkinderlijkte vorm zijn ze ook het meest bekend. In deze verzameling vertelt de bekende Vlaamse kinderboekenschrijfster en antropologe de oude overgeleverde volkssprookjes in hun oorspronkelijke ongekuiste vorm, zoals ze lang geleden tot ons kwamen, inclusief alle agressie, wreedheden, incest en erotische passages. Het gaat om de oorspronkelijke verhalen van Belle en het Beest, Assepoester, Bontepels, Roodkapje, De schone slaapster, De Kikkerkoning, Raponsel, Blauwbaard, en Sneeuwwitje. In het lange nawoord komen de afzonderlijke negen sprookjes aan de orde. Er wordt aandacht besteed aan oorsprong en verschillende varianten. Samenstelster zet zich af tegen censurering en vertrutting door met name Walt Disney. De verhalen zijn geïllustreerd met sfeervolle zwarte linoleumafdrukken met rood accent. De afbeeldingen geven vooral seksueel getinte e…Lees verder

Over Marita De Sterck

Marita de Sterck (Antwerpen 16 augustus 1955) is een Vlaamse schrijfster.

Biografie

Marita de Sterck studeerde perswetenschappen, antropologie en talen. Aan de bibliotheekschool van Gent doceert ze literatuur en antropologie. Ze geeft ook workshops aan jongeren: verhalen schrijven. Met reisverhalen debuteerde ze en heeft ondertussen al een 40-tal titels gepubliceerd: boekjes voor beginnende lezers, informatieve boeken over ander culturen, jeugdromans, prentenboeken, makkelijk-lees-verhalen, boeken over jeugdliteratuur.

Er loopt een lijn van de groeirituelen en de inwijdingsverhalen die ze als antropoloog bestudeert naar haar eigen jeugdromans. Een terugkerend thema in haar werk is hoe je kunt leren liefhebben zonder jezelf te verliezen. Ook de kracht van het vertellen en de ingewikkelde relaties tussen de generaties duiken vaak op.

Bibliografie

RST