Boek
Meertalig

Averno : gedichten

Louise Glück (auteur), Radna Fabias (vertaler)
Poe͏̈zie waarin de dagelijkse realiteit wordt verweven met mythologie, vooral die van de klassieke oudheid en waarin veel dualiteit voorkomt, zoals die tussen leven en dood, moeder en dochter, man en vrouw, mens en natuur.
Titel
Averno : gedichten
Auteur
Louise Glück 1943-
Vertaler
Radna Fabias 1983-
Taal
Meertalig, Engels, Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Averno
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2021
159 p.
ISBN
9789029544061 (hardback)

Besprekingen

Louise Glück (1943, New York) is een dichter en essayist die al veel prijzen won, waaronder de Nobelprijs voor literatuur in 2020. Haar bundel ‘Averno’ (2006) is genoemd naar een kratermeer dichtbij Napels, dat voor de Romeinen de ingang van de onderwereld beduidde. Glück maakte dankbaar gebruik van de dubbele symboliek van verbinding en scheiding die daarmee gepaard gaat. Zo gaf ze ‘Averno’, in het Nederlands vertaald door Radna Fabias, na een inleidend vers, twee delen, verweefde ze klassieke elementen (een personage als Persephone) met persoonlijke ervaringen en gebruikte ze contrasterende maar elkaar aanvullende begrippen: leven en dood, materie en geest. Familierelaties zijn belangrijk, evenals de invloed van de natuur. Glücks zegging is eenvoudig en verhalend. Het poëtisch belang, heel wat minder gemakkelijk te doorgronden, schuilt daarom in de karig toegepaste maar krachtige beeldspraak, in verrassende uitspraken en meer nog in de verknopingen van de verschillende soorten bewus…Lees verder

Over Louise Glück

Louise Elisabeth Glück (New York, 22 april 1943) is een Amerikaanse dichteres, die in 2020 werd bekroond met de Nobelprijs voor Literatuur.

Leven en werk

Haar grootouders van vaders kant waren Hongaars-Joodse immigranten. Haar ouders waren Daniel Glück, zakenman, en Beatrice Grosby, die aan Wellesley College was afgestudeerd. Hun eigen literaire ambities waren niet vervuld en ze gaven Louise een brede literaire ontwikkeling mee, met een bijzondere nadruk op de Griekse mythologie die is blijven doorklinken in haar werk. Ze begon al vroeg met het schrijven van poëzie. In haar tienerjaren leed ze aan anorexia nervosa. Naar eigen zeggen was dat haar manier om zich los te maken van haar moeder en om in het reine te komen met de dood (nog voor haar eigen geboorte) van een ouder zusje.

Louise Glück gaf voorrang aan het overwinnen van haar psychische problemen en is nooit afgestudeerd aan een universiteit, maar ze volgde w…Lees verder op Wikipedia