Boek
Nederlands

Hoe lees ik? : met inspirerende voorbeelden uit de literatuur

Lidewijde Paris (auteur)
+1
Hoe lees ik? : met inspirerende voorbeelden uit de literatuur
×
Hoe lees ik? : met inspirerende voorbeelden uit de literatuur Hoe lees ik? : met inspirerende voorbeelden uit de literatuur

Hoe lees ik? : met inspirerende voorbeelden uit de literatuur

Uiteenzetting aan de hand van vele voorbeelden uit de literatuur over basisbegrippen, stijlfiguren en de context van een roman.
Onderwerp
Lezen, Literatuur
Titel
Hoe lees ik? : met inspirerende voorbeelden uit de literatuur
Auteur
Lidewijde Paris
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam Uitgevers, © 2016
286 p.
ISBN
9789046821084 (paperback)

Besprekingen

Lidewijde Paris is onder meer boekverkoopster, journaliste, redactrice en uitgeefster. Ze heeft dit uitermate inspirerende boek geschreven voor lezers en schrijvers, voor iedereen die zich met literatuur bezighoudt. Het eerste deel heet: De roman als tekst – basisbegrippen. Aan de orde komen termen als motief, thema, perspectieven en tijd. Deel twee noemt ze : Toeters en bellen. Dat zijn zaken als stijlfiguren: tegenstellingen, herhalingen, metaforen en dergelijke. Deel drie heet: De roman en zijn context. Het hele boek is doorspekt met vaak lange passages uit Nederlandse en buitenlandse literatuur, aan de hand waarvan ze haar eigen bevindingen illustreert. En die citaten maken je vaak ook nieuwsgierig naar de boeken waar ze uit komen. Lezers, schrijvers, boekhandelaren, leraren: lees dit boek, praat erover en verrijk uzelf en anderen met (nog) meer kennis en plezier in het lezen.

Over Lidewijde Paris

Lidewijde Paris (Emmen, 1962) is een Nederlands schrijfster en voormalig journaliste, redactrice en uitgeefster.

Biografie

Paris groeide op in Hazerswoude-Dorp. Ze studeerde Nederlandse taal en literatuur aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast behaalde ze een bachelor aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Vervolgens ging ze aan de slag als journaliste bij NRC Handelsblad. Later werkte ze jaren als uitgever bij uitgeverijen als Querido, Ailantus en Nieuw Amsterdam.

In 2016 richtte Paris De Lees!ambassade op om het literaire lezen te promoten. Vanaf 2017 is zij ook werkzaam als radiopresentator bij AVROTROS en vanaf 2018 als boekenrecensent op de radio bij Omroep MAX. Daarnaast heeft Paris boeken geschreven.

In de zomer van 2021 was Paris eenmalig te zien in de spelshow De Slimste Mens van KRO-NCRV.

Bibliografie