Boek
Nederlands

Hoe lees ik korte verhalen? : met veertien verhalen uit de wereldliteratuur

Lidewijde Paris (auteur)

Hoe lees ik korte verhalen? : met veertien verhalen uit de wereldliteratuur

Leidraad voor het lezen van korte verhalen, waarin de lezer aan de hand van een algemene inleiding en een reeks vragen inzicht krijgt in de diepere lagen van literatuur.
Onderwerp
Lezen, Kortverhalen
Extra onderwerp
literatuur
Titel
Hoe lees ik korte verhalen? : met veertien verhalen uit de wereldliteratuur
Auteur
Lidewijde Paris
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, © 2018
287 p.
ISBN
9789029092562 (paperback)

Besprekingen

De auteur introduceert een aantal basisbegrippen die van belang zijn om bij het lezen van literatuur - in dit geval korte verhalen - verder te kijken dan het oppervlakkige verhaal. Ieder hoofdstuk stelt een thema aan de orde, dat aan de hand van twee literaire verhalen verder wordt uitgewerkt. Na een inleiding over het thema en de auteurs volgt steeds een reeks vragen die de gedachten en/of gesprekken van de lezers richting geven. Na ieder verhaal worden de vragen door de auteur beantwoord. Prettig leesbare combinatie van leerboek en persoonlijk leesverslag. De auteur heeft een interessante keuze gemaakt uit de wereldliteratuur. Dit heeft als nadeel dat het meestal om vertaald werk gaat, wat de bespreking hier en daar wat minder overtuigend maakt. Soms laat de auteur zich nogal meeslepen, maar omdat ze benadrukt dat het om haar persoonlijke beleving gaat, is dat ook wel aardig. Een aanwinst voor leesgroepen en de beginnende lezer van literair werk. Voor fans van 'Hoe lees ik?'* uit 20…Lees verder

Over Lidewijde Paris

Lidewijde Paris (Emmen, 1962) is een Nederlands schrijfster en voormalig journaliste, redactrice en uitgeefster.

Biografie

Paris groeide op in Hazerswoude-Dorp. Ze studeerde Nederlandse taal en literatuur aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast behaalde ze een bachelor aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Vervolgens ging ze aan de slag als journaliste bij NRC Handelsblad. Later werkte ze jaren als uitgever bij uitgeverijen als Querido, Ailantus en Nieuw Amsterdam.

In 2016 richtte Paris De Lees!ambassade op om het literaire lezen te promoten. Vanaf 2017 is zij ook werkzaam als radiopresentator bij AVROTROS en vanaf 2018 als boekenrecensent op de radio bij Omroep MAX. Daarnaast heeft Paris boeken geschreven.

In de zomer van 2021 was Paris eenmalig te zien in de spelshow De Slimste Mens van KRO-NCRV.

Bibliografie