Titel
Slaap
Auteur
Lars Kepler
Vertaler
Jasper Popma Clementine Luijten
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Sandmannen
Editie
4
Uitgever
Amsterdam: Cargo, 2013
492 p.
ISBN
9789023477358 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Dertien jaar geleden verdwenen Mikael en Felicia Kohler-Frost. De kinderen werden nooit teruggevonden. De gestoorde, extreem gevaarlijke moordenaar Jurek Walter werd in verband gebracht met de verdwijning en belandde, wegens andere moorden, achter de tralies van een streng bewaakte psychiatrische instelling. Dan duikt plots Mikael op. De jongen is ondervoed en heeft de veteranenziekte, maar stelt het al bij al nog goed. Mikael meldt bovendien tot zijn vaders grote opluchting dat Felicia ook nog leeft. De jongen heeft er echter geen idee van waar ze dertien jaar lang zijn vastgehouden. De enige die Felicia kan redden, is Jurek Walter. Het speurdersteam onder leiding van Joona Linna besluit om agente Saga Bauer te laten opnemen als psychiatrisch patiënt om zo informatie van Walter los te peuteren. Deze laatste is echter niet alleen extreem gewelddadig, maar ook superintelligent. Het wordt voor Bauer een heel gevaarlijk spel en bovendien dringt tijd, want ook Felicia lijdt aan de veteran…Lees verder
Vierde zelfstandig te lezen deel uit de Joona Linnareeks van een Zweeds schrijversechtpaar. Op een koude winternacht komt de jonge Michael sterk verzwakt en gewond aanlopen langs een spoorbrug. Dertien jaar eerder verdwenen hij en zijn zusje spoorloos. Ze werden doodverklaard, omdat ze werden gezien als slachtoffers van seriemoordenaar Jurek Walter. Jurek werd dertien jaar geleden door Joona opgepakt en zit sindsdien in totale isolatie opgesloten. Michael beweert dat ook zijn zusje nog leeft. Daardoor wordt de zaak heropend. Joona is overtuigd dat er een handlanger moet zijn. Daarom moet iemand infiltreren in de geïsoleerde afdeling waar de gevaarlijke Jurek zit opgesloten. Een risicovolle onderneming, maar de tijd dringt. Zeer spannende thriller met veel actie in korte hoofdstukjes. Rake beschrijvingen van gebeurtenissen en personages. Vooral het karakter van de griezelige Jurek, die zijn slachtoffers door angst en eenzaamheid geestelijk weet te breken, is perfect uitgewerkt. Het plo…Lees verder

Over Lars Kepler

Lars Kepler is het pseudoniem van het Zweedse echtpaar Alexander Ahndoril en Alexandra Coelho Ahndoril. Het stel debuteerde in 2009 met hun thriller 'Hypnose'.

Bij aanvang was de persoon achter het pseudoniem Lars Kepler onbekend. Het was de bedoeling van Ahndoril en Coelho om dit voorlopig zo te houden.

De Zweedse krant Aftonbladet wist echter genoeg bewijzen te verzamelen om hard te maken dat Ahndoril en Coelho achter dit pseudoniem zaten.

Het pseudoniem Lars Kepler is een verwijzing. De naam Lars komt van de Zweedse misdaadschrijver Stieg Larsson, hij heeft het duo namelijk geïnspireerd om ook misdaadboeken te gaan schrijven. Kepler komt van de wetenschapper Johannes Kepler hij heeft namelijk een van de grootste mysteries opgelost: het was zijn calculatie over de banen van de planeten die de weg heeft geopend voor Newtons scripties over zwaartekracht.

Bibliografie

Joona L…Lees verder op Wikipedia