Boek
Nederlands

De eekhoorns huilen op maandag : roman

Katherine Pancol (auteur), Marc Vingerhoedt (vertaler), Anne Van der Straaten (vertaler)
Titel
De eekhoorns huilen op maandag : roman
Auteur
Katherine Pancol
Vertaler
Marc Vingerhoedt Anne Van der Straaten
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Les écureuils de Central Park sont tristes le lundi
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2012
703 p.
Aantekening
Vormt samen met De gele ogen van de krokodillen (dl. 1) en De trage wals van de schildpadden (dl. 2) een trilogie
ISBN
9789022326251 (paperback)

Besprekingen

Ondanks het feit dat Joséphine Cortès, een van de hoofdfiguren in het derde deel van deze familiesaga, haar proefschrift over de positie van de vrouw in het Frankrijk van de twaalfde eeuw met succes heeft verdedigd, zal ze de lang verhoopte baan van onderzoeksdirecteur bij het prestigieuze Franse nationale onderzoekscentrum niet krijgen. Het enorme publiekssucces van 'De nederigheid van een koningin', de roman die ze op vraag van, en onder de naam van haar zus Iris Dupin heeft geschreven (wat later zou uitkomen), had de bestuurders van het centrum ertoe doen besluiten dat anderen de promotie beter konden gebruiken. Gevoegd bij de verwarring die de gewelddadige dood van Iris, korte tijd na de onthulling, teweeg had gebracht, lijkt het alsof de wereld van Joséphine, die ooit nog een relatie was aangegaan met de man van haar zus, de kunsthandelaar Philippe Dupin, in elkaar dreigt te storten. Daarbij komt dat het leek alsof Joséphine in de roman de moord had voorzien, een bijzonderheid di…Lees verder
Derde deel van trilogie over een vrouw met twee dochters die in haar familie- en vriendinnenkring heel veel heeft meegemaakt (zie deel I 'De gele ogen van de krokodillen' en II 'De trage wals van de schildpadden'*) en nu haar weg in het leven probeert te vinden. Uitgebreid wordt ook ingegaan op de wederwaardigheden van dochters, vrienden en vooral vriendinnen. De verhalen spelen zich af in Parijs, Londen en New York in meestal gegoede en/of trendy kringen. De nadruk ligt op romantiek en erotiek in relaties van zowel de rijpere als de jonge vrouw. Vuistdikke ontspanningsroman die vooral lezeressen zal aanspreken. Dit deel van de trilogie kan apart gelezen worden. Wel moet dan rekening worden gehouden met wat onduidelijkheden in de intriges. Kleine druk.

Over Katherine Pancol

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Seguin (Okki)

Katherine Pancol (Casablanca, 22 oktober 1954) is een Franse romanschrijfster.

Biografie

Katherine Pancol werd geboren in Marokko onder het Franse protectoraat. Ze heeft Moderne Letterkunde gestudeerd, werd later lerares Frans en Latijn, tot ze uiteindelijk journaliste werd.

In 1979 verscheen haar eerste roman, Moi d’abord, een succes dat haar toeliet naar New York te verhuizen en schrijflessen te volgen aan de Columbia-universiteit. Haar tweede roman, La Barbare, verscheen in 1981. Vanaf dan werd ze voltijds schrijfster.

In 2006 boekte haar roman De gele ogen van de krokodillen een daverend succes. Ook de twee andere boeken van de serie, De trage wals van de schildpadden en De eekhoorns huilen op maandag, stelden niet teleur. De romans werden in 25 talen vertaald, waaronder Engels, Spaans, Duits en Chinees.

Bibliografie