Boek
Nederlands

Jij bent om op te eten!

Karla Stoefs (auteur), Lotte Leyssens (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Titel
Jij bent om op te eten!
Auteur
Karla Stoefs
Illustrator
Lotte Leyssens
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2010
[24] p. : ill.
ISBN
9789059083387 (hardback)

Besprekingen

Big houdt een rondvraag op de boerderij. Wat vinden de andere dieren van hem? Het schaap ziet Big graag wat wolliger, en ook de antwoorden van Vlieg, Kikker en Koe bevallen hem niet helemaal. Zou de boer wat bijzonders in hem zien? Hij kijkt door het raam en ziet de boer smullen van een hamlapje. Snel rent hij naar mama, die de juiste woorden vindt om Big te beschrijven. Jij bent om op te eten! is een prentenboek dat het vooral moet hebben van zijn mogelijkheden om een bepaald thema bespreekbaar te maken: vegetarisme.
Het boek richt zich duidelijk tot jonge kinderen vanaf drie jaar, maar knipoogt ook graag naar volwassenen. De tekst bevat veel dialoog en is geschreven in een speelse, klankrijke stijl, maar spreekt toch vooral volwassenen toe. Zinnen als 'Big is nog klein, maar hij heeft grote vragen' of 'Hij is nog te klein om te begrijpen wat hij ziet. Toch krijgt hij het ijzig koud.' lijken wat hoog gegrepen voor kleuters. Ook het einde doet nogal onbestemd aan voor jong…Lees verder
Als Big alle dieren van de boerderij een belangrijke vraag stelt, is hij niet gelukkig met de antwoorden die hij krijgt. Daarom gaat hij naar Boer, die in de keuken lekker hutspot zit te eten, met ham! Bijzonder prentenboekje waarin de identiteit en waarde van boerderijdieren - oftewel consumptiedieren - op originele wijze naar voren komt. Op zijn zoektocht naar eigenheid krijgt Big veel verschillende antwoorden die hem in de war brengen, maar uiteindelijk door mama varken samengevoegd worden tot een volledig en liefdevol (varkens)beeld. Kenmerkende eigenschappen van de andere dieren blijken uit hun antwoord aan Big. De afbeeldingen - uitgevoerd in gedempte, zachte kleuren en lijnen - vormen een samenhangend geheel en zijn omgeven door veel wit op dubbele pagina’s geplaatst; ze zijn evenals de tekstblokken van een aantrekkelijke eenvoud. De titel is speels en dubbelzinnig. Leuk, oblong voorleesboekje waar veel in zit. De Belgische auteur schreef naast jeugd- en prentenboeken ook voor …Lees verder

Over Karla Stoefs

Karla Stoefs (Brussel, 1963) is een Belgisch schrijfster van kinderboeken.

Leven

De schrijfster groeide op in Brussel in een groot nest. Ze koos ervoor om toegepaste economie te studeren en kwam terecht in de informaticawereld waar ze op 1 april 1988 haar carrière begon bij Polydata, de IT-dochter van Philips België. Ze begon tijdens haar studies met schrijven om zo het strakke, binaire wereldje van haar beroep even los te laten. Naast kinder- en jeugdboeken schrijft ze ook toneel en kortverhalen.

Werk

Stoefs debuteerde in 2004 met Voor altijd bij jou, waar ze meteen de Kinder- en Jeugdjuryprijs mee won. Het boek over de jonge Hannah die zich moet aanpassen aan haar vreemde familie, zet meteen de toon voor de rest van haar carrière. Ze maakt ook toneel- en kortverhalen en in 2005 werd haar reisverslag over Marokko gepubliceerd.

Ze schrijft vaak verhalen over kinderen die anders z…Lees verder op Wikipedia