Boek
Nederlands

De vegetariër

Kang Han (auteur), Monique Eggermont (vertaler)
Titel
De vegetariër
Auteur
Kang Han 1970-
Vertaler
Monique Eggermont
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Koreaans
Oorspr. titel
Chaesikjuuija
Uitgever
Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, 2016
222 p.
Aantekening
Vertaling gebaseerd op de Engelse publicatie
ISBN
9789038801858 (paperback)

Besprekingen

Zout op de ijsklontjes

Voor wie graag eet en net zo graag leest over eten liggen er interessante romans in de boekhandel.

1

Journalist Simon Wroe is een voormalige chef-kok. Met de roman Chop chop stond hij op de shortlist van de Costa First Novel Award 2014. Terecht, zo blijkt uit dit debuut dat bruist van het enthousiasme. Monocle is commis bij het Londense restaurant The Swan. Helemaal onderaan op de ladder staat hij: dweilen, uien snipperen en sjouwen zijn zijn deel. Monocle is een schuchtere boekenwurm. Hij nam het baantje enkel uit geldnood en ontdekt het volgende: 'Een handeling waar Dostojevski dertig pagina's voor nodig had, wordt hier binnen dertig seconden gefikst'. Wroe is niet de eerste die schrijft over wat er achter de schermen van een toprestaurant gebeurt, maar hij doet het met verve. Zijn toon is satirisch en toch is zijn liefde voor de keuken en het personeel voelbaar. Op de eerste bladzijden vrees je dat Dave de Racist en Ramilov typetjes zullen blijven, maar dat is niet zo. Vooral Ramilov, de vulgariteiten spuiende en flirtende Albanees, is een prachtpersonage.

The Swa…Lees verder

Vegetarisme is in Zuid-Korea een zeldzaamheid. Dat het hoofdpersonage in de roman van deze Zuid-Koreaanse auteur (1970) van de een op de andere dag stopt met het eten van vlees wordt dan ook gezien als een schokkende daad van rebellie. Yeong-hye is in eerste instantie een doorsnee, plichtsgetrouwe echtgenote. Een droom en de daad die daaruit voortvloeit, zetten haar leven op zijn kop. Haar man en ook haar familie raken vervreemd van haar. Het stoppen met vlees eten leidt zelfs tot agressieve daden van hun kant. Het tweede deel van de roman is geschreven vanuit het perspectief van Yeong-hye’s zwager. Hij is kunstenaar en raakt geobsedeerd door het lichaam van zijn schoonzus. Deze obsessie leidt tot een echtscheiding aan beide kanten. In het derde deel, dat het perspectief van In-hye (Yeong-hye’s zus) inneemt, gaat het met Yeong-hye steeds slechter. Inmiddels heeft ze de wens de gevangenis van haar vleselijke lichaam te verlaten en een boom te worden. Een boeiende roman over het moderne…Lees verder

Over Kang Han

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Ccmontgom

Han Kang (Gwangju, 27 november 1970) is een Zuid-Koreaanse schrijver.

Leven

Han Kang is de dochter van romanschrijver Han Seung-won en kind van een schrijversfamilie; haar broers zijn ook schrijver. Ze studeerde Koreaanse literatuur aan de Yonsei University in Seoul. Ze won de Yi Sang Literary Prize, de Today’s Young Artist Award en de Korean Literature Novel Award. In 2016 won ze de International Booker Prize voor fictie voor De Vegetariër, samen met vertaler Deborah Smith. Ze is de eerste Koreaan die genomineerd werd voor de prijs.

Werken

Han Kang begon haar literaire carrière als dichter. Later werd zij bekend als romanschrijver. Haar debuutroman werd in 1995 gepubliceerd in Zuid-Korea. Ze heeft zeven romans gepubliceerd in Zuid-Korea en haar romans zijn onder meer vertaald in het Nederlands, Engels, Frans, Arabisch en het Spaans.

Lees verder op Wikipedia