Het enige verhaal

Julian Barnes (auteur), Ronald Vlek (vertaler)

Andere formaten:

Besprekingen

Liefde, het is een ramp

Prachtig, beklemmend en treurig is de nieuwe roman van Julian Barnes, de Britse schrijver die zichzelf en de lezer in al zijn werk vragen stelt, zonder het antwoord te kennen.

Zo begint Het enige verhaal, de nieuwe roman van Julian Barnes: 'Zou u liever meer liefhebben en meer lijden, of minder liefhebben en minder lijden? Dat is, denk ik, uiteindelijk de enige vraag.'

Het is een vreemd, haast negentiende-eeuws begin van een roman, een opening die elke hedendaagse docent fictieschrijven zou afkeuren. Even verderop op pagina 1 volgt deze waarneming: 'We hebben meestal maar één verhaal te vertellen. Ik bedoel niet dat ons maar één ding overkomt in ons leven: er doen zich heel veel gebeurtenissen voor, waar we heel veel verhalen van maken. Maar er is er maar één dat ertoe doet, maar één dat de moeite van het vertellen waard is. Dit is dat van mij.'

Je zou kunnen zeggen: cut the crap, vertel gewoon dat verhaal als het zo de moeite waard is; show, don't tell, het credo van de moderne literatuur dat elke recensent en elke uitgeverijredacteur voor in de mond ligt bestorven. Het is maar de vraag of Tols…Lees verder

Klein verhaal over de liefde

Julian Barnes is in topvorm in zijn nieuwste roman. Die gaat over die ene liefde, maar Barnes zou Barnes niet zijn als het niet ook ging om veel meer dan dat.

Aan Het enige verhaal gaat een citaat vooraf uit een achttiende-eeuws woordenboek van Samuel Johnson. Dat luidt als volgt: ' Novel: A small tale, generally of love'. Zoals dat gaat bij kleine verhalen over de liefde kunnen ze uiteindelijk grootser blijken dan ze eerst lieten vermoeden. Dat geldt ook voor Het enige verhaal. Dit boek over de liefde tussen een negentienjarige jongen en een achtenveertigjarige vrouw ontpopt zich tot een roman over hoe we herinneren, over 'het genoegen van minder voelen', over hoe een liefde, hoe zuiver ook, kan transformeren tot een andere emotie die even intens is.

In Barnes' eerdere roman Alsof het voorbij is vormen liefde en het proces van herinneren ook de belangrijkste thema's. Wel was in die roman de suspense belangrijker dan in de nieuwste van Barnes. De schrijver komt hier aan het eind niet aanzetten met een grote verrassing, wat niet belet dat Het enige verhaal behoorlijk meeslepend is.

Lees verder

Liefde, het is een ramp

Prachtig, beklemmend, raadselachtig en treurig is de nieuwe roman van Julian Barnes, de Britse schrijver die zich niets aantrekt van de literaire mores.

Zo begint Het enige verhaal, de nieuwe roman van Julian Barnes: 'Zou u liever meer liefhebben en meer lijden, of minder liefhebben en minder lijden? Dat is, denk ik, uiteindelijk de enige vraag.' Het is een vreemd, haast negentiende-eeuws begin van een roman, een opening die elke hedendaagse docent fictieschrijven zou afkeuren. Even verderop op pagina 1 volgt deze waarneming: 'We hebben meestal maar één verhaal te vertellen. Ik bedoel niet dat ons maar één ding overkomt in ons leven: er doen zich heel veel gebeurtenissen voor, waar we heel veel verhalen van maken. Maar er is er maar één dat ertoe doet, maar één dat de moeite van het vertellen waard is. Dit is dat van mij.'

Je zou kunnen zeggen: cut the crap, vertel gewoon dat verhaal als het zo de moeite waard is; show, don't tell, het credo van de moderne literatuur dat elke recensent en elke uitgeverijredacteur voorin de mond ligt bestorven. Het is maar de vraag of Tolstoj in …Lees verder

Liefgehad en verloren

JULIAN BARNES Het enige verhaal.

We willen altijd weer weten wat liefde is. Liefde is: een systeem om ervoor te zorgen dat iemand na het neuken `Schat' tegen je zegt.

Het is maar één van de definities ­ een weinig romantische versie ­ van Julian Barnes in zijn grote, decennia overspannende onderzoek naar de moderne liefde. Hij bracht verslag uit in de romans `Talking It Over' (1991) en de sequel `Love, etc.' (2000), vertaald als `Trioloog' en `Liefde, enz.' In beide gevallen liet hij drie personages afwisselend de lezer toespreken: Gill, Stuart en diens vriend Oliver; Gill wisselt de één voor de ander. In zijn jongste roman `Het enige verhaal' zet Barnes zijn liefdesenquête voort, maar deze keer beperkt hij zich ertoe het fenomeen te beschrijven vanuit het perspectief van één personage. Barnes is inmiddels 72, en ook dat personage, Paul, is oud genoeg om zich `aan de andere kant van het leven' te weten.

Elk leven heeft één verhaal dat ertoe doet, …Lees verder

Liefde doet lijden

Julian Barnes heeft een keigoeie roman geschreven over die ene grote liefde die iedereen meemaakt en die je tekent voor de rest van je leven.

Paul is negentien. Hij heeft zijn eerste jaar universiteit achter de rug en brengt de zomermaanden thuis bij zijn ouders door, in een doods dorp op zo’n vijfentwintig kilometer van Londen. Ga eens tennissen, raadt zijn moeder hem aan, en wanneer hij in de lokale club een dubbel met Susan speelt, en dat de dagen nadien nog een paar keer doet, gebeurt het onoverkomelijk onverwachte: ze worden verliefd. Op zich geen probleem, natuurlijk, ware het niet dat Susan achtenveertig is en de moeder van twee dochters die bijna net zo oud zijn als Paul.

In Het enige verhaal kijkt Paul vijftig jaar na de feiten terug op die verliefdheid die bepalend is geweest voor zijn leven. Niet dat Susan als een Britse Mrs. Robinson Paul inwijdt in de geneugten van de wilde seks, want met haar man Gordon heeft ze in geen twintig jaar nog seks gehad. Susan is in feite net zo onervaren als Paul. Terwijl Gordon zijn roes ligt uit te slapen na het nuttigen va…Lees verder

De nieuwste Barnes is in zijn onderzoek naar de ware aard van liefde, herinnering en taal een soort vervolg op het de Man Booker Prize winnende ‘Alsof het voorbij is’ (2011), die al in de eerste zin zijn premisse onthult: ‘'Zou u liever meer liefhebben en meer lijden, of minder liefhebben en minder lijden?’. Centraal staat de in terugblik beschreven liefde tussen verteller Paul Roberts en Susan Macleod, die elkaar in 1964 leerden kennen op de tennisbaan van een middleclassdorp in Surrey: hij is 19 jaar en student, zij 48 jaar, getrouwd met twee dochters. Hij beweert het enige verhaal van hun liefde te vertellen: in het begin nog zonnig en opwindend, in de vervolgdelen (als ze weglopen en samen gaan wonen) door de alcoholverslaving van Susan steeds donkerder en treuriger. Als Paul gaten in zijn eerdere verhaal begint op te vullen en/of te variëren, beginnen we steeds meer aan zijn versie te twijfelen. Intrigerend zijn ook Pauls vorsende observaties en notities over de liefde, waarbij v…Lees verder

Mooie, droevige liefde

Julian Barnes bevraagt het verhaal van een grote liefde: Is dit het enige verhaal? Of zijn er betere, slechtere versies?

Het enige verhaal' van Julian Barnes is een bijzonder geslaagde roman, laat ik daar maar mee beginnen. Een verhaal over liefde, geluk en teleurstelling, waarin je je makkelijk herkent ook als je niet hebt meegemaakt wat de hoofdpersonen wel overkomt: de liefde tussen een jongeman, Paul, jaar of 20, en een dertig jaar oudere vrouw, Susan.

Barnes' romans en verhalen gaan nooit over spectaculaire gebeurtenissen. Daarentegen brengt hij bijna altijd de processen en veranderingen in een mensenleven in beeld, subtiel tastend en in een kalme, niet op effect gerichte stijl. Zo ook in 'Het enige verhaal', het verslag van een grote liefde die ongemerkt in een ramp ontaardt.

Het onderwerp deed me nogal denken aan sommige verhalen van J.M. Coetzee, de ZuidAfrikaanse grootmeester over menselijk tekort, maar Barnes is flegmatischer, minder misantropisch en in zekere zin ook realistischer als het gaat om tegenslag in het leven, zijn verha…Lees verder

Over Julian Barnes

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door WanderingTrad

Julian Patrick Barnes (Leicester, 19 januari 1946) is een Brits schrijver. Zijn boeken zijn in meer dan dertig talen vertaald; zijn bekendste werk is Flaubert's Parrot uit 1984. Naast zijn eigen naam gebruikt Barnes ook verschillende pseudoniemen zoals Dan Kavanagh, Edward Pygge en Basil Seal.

Biografie

Zijn opleiding genoot hij aan gerenommeerde onderwijsinstellingen zoals de City of London School en het Magdalen College in Oxford. Na zijn opleiding werkte hij als lexicograaf en later als journalist. Hij schreef onder meer recensies voor The Observer en The Sunday Times. Pas later ging hij zich voltijds toeleggen op het schrijven.

Julian Barnes is een broer van de filosoof Jonathan Barnes. Hij was gehuwd met de literaire agent Pat Kavanagh, die in 2008 overleed en over wie hij schreef in Levels of Life (Hoogteverschillen) en aan wie hij ook zijn roman The Sense of …Lees verder op Wikipedia